Lídři ČR, Nizozemska, Dánska, Polska a Lotyšska se v Praze shodli na další vojenské podpoře Ukrajiny. (Premiér Ukrajiny Denys Šmyhal, lotyšská premiérka Evika Silinová, polský prezident Andrzej Duda, premiér Petr Fiala (ODS), dánská premiérka Mette Frederiksenová, nizozemský premiér Mark Rutte.)

Lídři pěti zemí Evropské unie se v Praze shodli na pokračování vojenské podpory Ukrajiny proti ruské agresi. Na setkání svolaném premiérem Petrem Fialou vyslechli výzvu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského k navýšení a urychlení dodávek munice a protivzdušné obrany, které jsou klíčové pro ochranu ukrajinských obyvatel, měst a kritické infrastruktury.

Uvedli to ve společném prohlášení, které zveřejnil Úřad vlády.

Polský prezident Andrzej Duda zdůraznil odpovědnost Západu za posílení obrany Ukrajiny a společně s dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou uvedl, že dodávky munice z české iniciativy mohou změnit situaci na frontě

Frederiksenová uvedla, že vybrané prostředky stačí na půl milionu kusů dělostřelecké munice do konce roku. Lotyšská premiérka Evika Siliňová slíbila deset milionů eur na podporu této iniciativy.

Premiér Fiala oznámil, že do české muniční iniciativy přispělo 15 zemí EU a NATO přes 1,6 miliardy eur. První desítky tisíc kusů munice by měly dorazit na Ukrajinu v červnu.

Frederiksenová a Duda doufají, že to změní situaci na bojišti, kde Rusko plánuje velkou ofenzivu. Duda upozornil, že Rusko má stále schopnost zvyšovat své vojenské kapacity, zatímco Ukrajina čelí nedostatku munice.

Frederiksenová ocenila německé rozhodnutí dodat Ukrajině další systém protivzdušné obrany Patriot a nizozemský premiér Mark Rutte slíbil klíčové komponenty pro posílení této obrany. Ukrajinský premiér Denys Šmyhal poděkoval za podporu a vyjádřil naději, že Ukrajina obdrží první letouny F-16 v létě.

Siliňová zmínila i dronovou koalici, jejímž cílem je dodat Ukrajině milion dronů do příštího jara. Přes deset zemí se již zapojilo do této iniciativy.

Premiér Fiala před setkáním informoval, že Česko a jeho spojenci již dodali Ukrajině 918 kusů těžké techniky a velké množství munice. Podpora bude pokračovat, protože ruská agrese ukazuje potřebu posilovat evropský obranný průmysl. Fiala zdůraznil, že zastavení ruské agrese je klíčem k míru a bezpečnosti v Evropě.

Fiala také pochválil německou iniciativu na posílení ukrajinské protivzdušné obrany a oznámil, že Česko dodalo Ukrajině simulátor pro piloty letadel F-16. Kyjev očekává první dodávku těchto letounů v červnu až červenci od Belgie, Dánska, Norska a Nizozemska.

Fiala uzavřel, že jednotná podpora Ukrajiny ze strany EU povede k silnější a bezpečnější Evropě. Česká iniciativa na nákup dělostřelecké munice, kterou Fiala představil na unijním summitu v únoru, již přinesla půl milionu kusů munice a dalších 300 000 kusů je reálně zajištěno. (sfr)


Text oficiálního komuniké z akce

Lídři ČR, Nizozemska, Dánska, Polska a Lotyšska se v Praze shodli na další vojenské podpoře Ukrajiny

28. května 2024.

Premiér ČR Petr Fiala hostil 28. května 2024 v Kramářově vile pracovní večeři k bezpečnostní spolupráci. Kromě dánské premiérky Mette Frederiksenové a předsedy vlády Nizozemska Marka Rutteho se setkání zúčastnili také předsedkyně vlády Lotyšska Evika Siliňová, polský prezident Andrzej Duda, premiér Ukrajiny Denys Šmyhal a zástupci USA. Lídři ve společném prohlášení potvrdili závazek pokračovat ve vojenské podpoře Ukrajiny, která vede odvážný, ale nerovný boj proti ruské agresi.

„Mír a bezpečnost celé Evropy závisí na zastavení ruské agrese. Situace na bojišti je kritická, konflikt vstupuje do rozhodující fáze. Musíme proto zvýšit naše úsilí a hledat způsoby, jak podpořit obranu Ukrajiny. Jednali jsme o konkrétních možnostech jak zrychlit dodávky munice na frontu, jak zajistit další systémy protivzdušné obrany a posílit obranně-průmyslovou spolupráci v EU,“ řekl premiér.

Premiér Fiala zdůraznil, že ČR pokračuje v rozvoji naší muniční iniciativy v koordinaci s mezinárodními partnery. „Patnáct zemí EU a NATO již přispělo částkou přes 1,6 miliardy eur.  Naše úsilí již brzy povede ke zlepšení obrany Ukrajiny. Jak jsem slíbil, první desítky tisíc kusů munice ráže 155 mm budou dodány v červnu. Ukrajina tak může první zásilku očekávat v nejbližších dnech,“ dodal předseda vlády.

Klíčovým tématem jednání bylo posílení ochrany proti ruským leteckým útokům. Český premiér v této souvislosti ocenil iniciativu německé vlády na posílení protivzdušné obrany Ukrajiny, která získala již téměř miliardu eur. „Česko dodalo Ukrajině první simulátor pro piloty letadel F-16. Pevně doufám, že brzy budou následovat samotné dodávky těchto letounů od západních spojenců. Tyto i další iniciativy jasně demonstrují jednotu Západu v podpoře Ukrajiny,“ uvedl český premiér.

ČR spolu s partnerskými zeměmi poskytla Ukrajině 918 kusů těžké techniky, téměř 21 milionů kusů munice střední ráže a 1,7 milionu nábojů velké ráže a raket. „A budeme v tom pokračovat. Ruská agrese proti Ukrajině jasně ukazuje, že musíme podporovat rozvoj evropského obranného průmyslu a zvyšovat naše obranné schopnosti. Je to klíčová priorita pro bezpečnost Evropy v dlouhodobém horizontu,“ dodal premiér Fiala.