Ukrajinci údajně zasáhli americkými balistickými střelami ATACMS cíle na ruskem okupovaném Krymu. (Ilustrační foto: Lockheeed Martin).

Ukrajinská armáda zasáhla údajně v noci na pátek balistickými střelami ATACMS několik cílů na okupovaném Krymu. Ve městě Alušta propukl po náletu požár a na místo údajně jeli sanitky. Rakety ATACMS mají dolet 300 kilometrů.

Rakety MGM-140 Army Tactical Missile System (ATACMS) jsou taktické balistické střely, které vyrábí americká firma Lockheed Martin.

Moskva v této souvislosti varovala Washington, aby Ukrajině nepovolil zaútočit americkými zbraněmi na ruské území.

Tento postoj je podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova naprosto nezodpovědný.

„Tato pozice je naprosto nebezpečná svými následky,“ prohlásil Peskov.

Reagoval tím na zprávu amerických novin New York Times, podle níž ministr zahraničních věcí USA Antony Blinken je pro takové útoky na ruském území a chce přesvědčit prezidenta Joea Bidena, aby zrušil příslušná omezení.



Peskov uvedl, že ve Washingtonu, ale i ve více evropských metropolích, některé „horké hlavy“ neustále podněcují eskalaci.

„Všem expertům je dnes očividné, že žádné zbraně nejsou schopny nějak zvrátit situaci v zóně speciální vojenské operace,“ deklaroval Peskov, když výrazem „speciální vojenská operace“ je myšlen válka Ruska proti Ukrajině.

Ukrajina dlouhodobě vysílá drony na ruské území a útočí na něj i raketami. Ukrajinští vojáci, kteří zničí ruskou bojovou techniku, budou navíc odměněni dalšími dny dovolené, což schválila ukrajinská vláda.

Čím hodnotnější techniku vojáci zneškodní, tím více volna získají, uvedla ukrajinská televize Kanal 24.


Švédský parlament se shodl na dalším balíčku vojenské pomoci pro Ukrajinu. Během tří let Švédsko dodá Ukrajině pomoc v celkové výši 75 miliard švédských korun (zhruba 160 miliard korun). (sfr)