Západ posílá Ukrajině další zbraně: Španělé tanky a Patrioty, Nizozemci obrněnce YPR.

Západ posílá Ukrajině další zbraně: Španělé tanky a Patrioty, Nizozemci obrněnce YPR. Španělská ministryně obrany Margarita Roblesová oznámila nový balíček pomoci pro Ukrajinu, v němž budou tanky Leopard, rakety do systémů Patriot nebo dělostřelecká munice ráže 155 milimetrů.

Roblesová o balíčku informovala během 22. zasedání kontaktní skupiny pro obranu Ukrajiny.

V projevu uvedla, že Španělsko bude „pokračovat v poskytování pomoci, kterou si Ukrajina zaslouží a kterou potřebuje s nejvyšší naléhavostí“.

Vedle tanků a munice Ukrajina v rámci balíčku obdrží také protidronové systémy nebo opticko-elektronické systémy.

Španělsko podle Roblesové hodlá s Ukrajinou podepsat dvoustrannou bezpečnostní dohodu. Podobnou s Ukrajinou mimo jiné podepsala například také Francie.

Španělská ministryně o další dodávce tanků hovořila už v březnu. Tehdy uvedla, že její země chystá pro Kyjev dodávku 19 tanků Leopard 2A4.

Španělsko už Ukrajině poslalo například loni v dubnu deset tanků Leopard, které se na území Ukrajiny dostaly přes Polsko.

Nizozemsko předá Ukrajině další obrněná vozidla YPR

Nizozemsko brzy předá Ukrajině další obrněná vozidla YPR vybavená dálkovým ovládáním zbraní (RCWS), které umožňují posádce ovládat zbraně zevnitř. Nizozemská ministryně obrany Kajsa Ollongrenová to oznámila během jednání kontaktní skupiny pro Ukrajinu v takzvaném formátu Ramstein.

Nizozemsko podle ministerstva obrany dodalo či přislíbilo Kyjevu celkem 207 obrněných vozů YPR různých typů.

„Pro Ukrajinu jsou taková obrněná vozidla velmi důležitá, jsou ovladatelná, mohou rychle přepravovat vojáky a mohou být použita k průzkumu, útoku i obraně,“ upřesnila Ollongrenová a poukázala také na vysokou bezpečnost obsluhy zbraní.

Speciálně o tyto obrněná vozidla nizozemské výroby údajně požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. (sfr)