MMF dal Česku pesimistickou prognózu: Ekonomika letos vzroste jen o 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku to předpověděl Mezinárodní měnový fond (MMF). Prognóza pro Českou republiku je pesimističtější než dřívější odhady MMF i než očekávání tuzemského ministerstva financí.

Podle listopadového výhledu MMF měl letošní růst ekonomiky v ČR dosáhnout 1,2 procenta. V říjnovém globálním výhledu MMF letošní růst české ekonomiky odhadoval dokonce na 2,3 procenta.

MMF nyní uvedl, že v příštím roce růst české ekonomiky zrychlí na dvě procenta.

České ministerstvo financí minulý týden představilo makroekonomickou prognózu, podle které by se měl HDP v letošním roce zvýšit o 1,4 procenta a v roce 2025 pak o 2,6 procenta.

Česká národní banka (ČNB) ve své únorové predikci letošní růst tuzemské ekonomiky odhadovala na 0,6 procenta. Česká bankovní asociace na letošek počítá se zvýšením HDP o 1,2 procenta.

Česká republika by podle nejnovějšího výhledu MMF měla v letošním roce dosáhnout nejslabšího hospodářského růst ze zemí visegrádské čtyřky. Fond předpokládá, že HDP Slovenska se letos zvýší o 2,1 procenta. V Maďarsku by měl růst činit 2,2 procenta, a v Polsku by měl dosáhnout 3,1 procenta.

Pokles inflace a nezaměstnanosti

MMF předpověděl, že inflace v České republice v letošním roce klesne na 2,1 procenta z loňských 10,7 procenta. V příštím roce by inflace v ČR měla klesnout na 2 %.

Míra nezaměstnanosti by letos podle MMF měla zůstat na 2,6 % a v příštím roce by se měla snížit na 2,5 procenta.

Lepší světová ekonomika

V případě světové ekonomiky MMF svůj odhad zlepšil. Nově očekává, že světová ekonomika letos poroste o 3,2 procenta, zatímco v lednu odhadoval růst o 3,1 procenta.

Světová ekonomika by podle nové prognózy MMF měla v letošním roce růst stejným tempem jako vloni. Fond předpokládá, že v příštím roce bude globální růst činit rovněž 3,2 procenta.

„Ekonomická aktivita byla během celosvětového poklesu inflace v letech 2022 a 2023 překvapivě odolná. S poklesem inflace z jejího vrcholu z poloviny roku 2022 se stabilně zvyšovala ekonomická aktivita, a to navzdory varováním před stagflací a globální recesí,“ konstatoval MMF.

Stagflace označuje vývoj, kdy ekonomický růst je buď velmi níízký nebo nulový, ale je současně provázen vysokou inflací.

V letech 2000 až 2019 činil růst světové ekomiky v průměru 3,8 procenta. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Stanjurovo ministerstvo předpovědělo Česku lepší časy: Růst ekonomiky až o 2,6 %