Německo posílá zkomírající Ukrajině nový systém Patriot i docházející rakety. (Ilustrační foto: archiv).

Německo se rozhodlo poslat zkomírající Ukrajině nový systém Patriot i docházející rakety. Reagovalo tak na slova ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljaka, který oznámil, že Ukrajině sice ještě úplně nedošly střely k západním systémům protivzdušné obrany Patriot a Iris-T, ale že jich má nedostatek.

Německo proto Ukrajině posílá dodatečný systém Patriot i rakety do systémů, které již má. Podle německých médií dosud Německo poskytlo Ukrajině dva systémy a třetí chce neprodleně dodat.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rozhodnutí označil za projev podpory v „klíčovém okamžiku“.

„Z důvodu nárůstu ruských vzdušných úderů proti Ukrajině se německá vláda rozhodla dál posílit ukrajinskou protivzdušnou obranu,“ uvedlo německé ministerstvo obrany.

Ddatečný systém Patriot údajně pochází z arzenálu německé armády a má být předán bezprostředně po oznámení kroku.

Prezident Zelenskyj na sociální síti X také informoval, že Ukrjaina dostane také rakety do „existujících systémů“.

Poděkoval německému kancléři Olafu Scholzovi, s nímž podle prohlášení předtím mluvil.

„Děkuji vám, Olafe, za vaši schopnost vést. Tohle je nefalšovaný projev podpory Ukrajiny v klíčovém okamžiku. Vyzývám lídry všech dalších partnerských zemí, aby tento příklad následovali,“ dodal ukrajinský prezident.

Ukrajinci dosud měli údajně celkem nejméně tři systémy Patriot. Zelenskyj minulý týden prohlásil, že by jeho země, která se brání ruské agresi přes dva roky, ke kompletní ochraně potřebovala 25 těchto baterií. (sfr)