Ukrajina chce mobilizovat dalších 500 tisíc lidí. Zelenskyj snížil povolávací věk do armády na 25 let.

Ukrajina chce do války na obranu před ruskou invazí mobilizovat dalších 500 tisíc lidí. Prezident Volodymyr Zelenskyj snížil povolávací věk do armády na 25 let, když podepsal zákon snižující věkovou hranici pro mobilizaci do války s Ruskem z 27 let.

Zelenskyj se svým podpisem váhal plných deset měsíců. Ukrajinští poslanci novelu zákona o branné povinnosti a vojenské službě přijali už loni v květnu. V platnost vstoupí den po zveřejnění.

Snížením věkové hranice se podle médií vytvoří poměrně velká skupina mladých lidí ve věku pětadvaceti a šestadvaceti let, které nyní bude možné povolat do armády.

Ukrajinská armáda se po loňské letní protiofenzívě, která nevedla k zásadnímu průlomu, ocitla už na podzim pod tlakem opětovných útoků ruských vojsk, kterým se v únoru podařilo dobýt východoukrajinské město Avdijivka, představující svým opevněními opěrný bod ukrajinských linií na frontě dlouhé přes tisíc kilometrů. Ukrajincům se nedostávalo vojáků ani munice.

Prezident Zelenskyj loni v prosinci řekl, že vedení armády navrhuje zmobilizovat dalších 450 000 až 500 000 Ukrajinců.

Minulý měsíc ale nový hlavní velitel Oleksandr Syrskyj agentuře Ukrinform řekl, že armáda bude muset pro obranu před ruskou invazí zřejmě mobilizovat méně vojáků, než se původně očekávalo.

Rusko získalo 100 tisíc vojáků

Mobilizuje také Rusko. Od začátku roku vstoupilo do ruské armády více než sto tisíc nových vojáků. Jen za posledních deset dní se ke službě ve „speciální vojenské operaci“, jak je označována válka proti Ukrajině, smluvně zavázalo 16 tisíc ruských občanů.

Oznámilo to ruské ministerstvo obrany. Zvýšený zájem vysvětluje touhou Rusů po pomstě za nedávný teroristický útok u Moskvy, což prý od minulého týdne lidé uvádějí jako hlavní důvod svého vstupu do armády.

Útok skupiny ozbrojenců v koncertní síni Krokus v Krasnogorsku na okraji Moskvy z 22. března si podle úřadů vyžádal nejméně 144 mrtvých a 551 zraněných. K činu se opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Kreml jej však přesto spojuje s Ukrajinou. Kyjev jakoukoli odpovědnost odmítá.

Rusko od února 2022 vede válku proti Ukrajině, pro niž potřebuje stále další vojáky. Ukrajinská strana dosavadní ruské ztráty odhaduje na zhruba 445 tisíc mužů.

V září 2022 prezident Vladimir Putin vyhlásil částečnou mobilizaci, první od druhé světové války, jejímž prostřednictvím se snažil povolat 300 tisíc vojáků.

Gubernátor Rostovské oblasti, která se nachází na jihozápadě Ruska u hranic s Ukrajinou, oznámil, že zvýšil prémii za podepsání kontraktu s ruskou armádou na 700 000 rublů (asi 178 000 Kč). Více se za nástup do ruské armády platí už jen v Petrohradu (905 000 rublů). (sfr)