Ruská střela s plochou dráhou letu pronikla do Polska. Nad územím Polska hrozila 39 sekund. (Ilustrační foto).

Ruská střela s plochou dráhou letu pronikla do Polska. Nad územím Polska hrozila 39 sekund. Rusko při útoku na západní Ukrajinu narušilo svou střelou s plochou dráhou letu polský vzdušný prostor. Oznámilo to velitelství polských ozbrojených sil. Incident se odehrál v neděli nad ránem.

Kvůli útoku tak byla aktivována polská a spojenecká letadla, uvedla polská armáda.

„Spuštěny byly všechny nezbytné procedury, jejichž cílem je zajistit bezpečnost polského vzdušného prostoru. Aktivováno bylo mimo jiné polské a spojenecké letectvo,“ uvedlo velitelství.

Incident se stal ve 04:23 u obce Oserdów. Střela, kterou po celou dobu letu sledovaly radary, setrvala v polském vzdušném prostoru 39 sekund.

„Všechny záznamy z našich radarů ukazují, že to byla jedna ze střel, které ruské letectvo vypálilo na území Ukrajiny,“ uvedl  plukovník Jacek Goryszewski.

Střela letěla rychlostí zhruba 800 kilometrů za hodinu ve výšce 400 metrů.

Střela byla vypuštěna z některého ze 14 ruských strategických bombardérů Tu-95MS, které podle ukrajinského letectva vzlétly z letiště u Murmansku.

Letecký poplach byl vyhlášen po celé Ukrajině a starosta západoukrajinského Lvova informoval, že na město mířily dvě desítky střel a sedm dronů, jejichž cílem byly objekty infrastruktury. Ve městě samotném nebyly zaznamenány žádné výbuchy.

Mluvčí polské armády uvedl, že ruská střela vlétla dva kilometry za hranice území. Současně informoval, že vzdušný prostor Polska je již nyní bezpečný, k dalším útokům na Ukrajinu v současné době podle něj nedochází.

Útokům čelí také ukrajinský Kyjev, když ve městě jsou slyšet výbuchy.

Úder na ukrajinskou metropoli a další regiony přichází nedlouho po pátečním teroristickém útoku, který si v Krasnogorsku u Moskvy vyžádal nejméně 133 životů. Ruský prezident Vladimir Putin v sobotním televizním vystoupení bez důkazů naznačoval spojitost mezi zadrženými, kteří jsou z útoku podezřelí, a Ukrajinou, kam se prý snažili z Ruska utéct.

Ukrajina v noci na neděli zaútočila na cíle v Sevastopolu na Ruskem anektovaném Krymu. Místní proruské úřady tvrdí, že se jim podařilo rozsáhlý útok z větší části odvrátit. (sfr)