Válka na Ukrajině: Evropská komise navrhla zavedení cel na dovoz obilí z Ruska a Běloruska. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Evropská komise (EK) navrhla uvalit cla na dovoz obilí z Ruska a Běloruska ve snaze omezit těmto zemím příjmy a zároveň uklidnit evropské zemědělce v Unii, kteří dlouhodobě protestují proti levnému dovozu ze zahraničí. Ukrajinský prezident Zelenskyj kritizoval lídry členských zemí EU za to, že ruské a běloruské zemědělské produkty nejsou podrobeny celním a obchodním omezením eurozóny, zatímco ukrajinské obilí „se vyhazuje na silnice a železniční tratě“.

Návrh EK na zavedení cel ještě musí schválit členské státy.

Opatření mají zabránit destabilizaci trhu EU prostřednictvím jakéhokoli budoucího významného přesměrování ruských obilných produktů na trh EU, uvedla Komise.

Uvalení vysokých cel má rovněž zabránit i tomu, aby se do Evropské unie dostávalo obilí ukradené z Ruskem okupovaných oblastí Ukrajiny.

„Tato metoda nezákonného vývozu již nebude zisková,“ upřesnila EK.

Třetím cílem je neumožnit Rusku využívat příjmy z vývozu k financování své agrese vůči Ukrajině, která trvá již více než dva roky.

Tranzit obilí přes EU do jiných zemí bude i nadále povolen, aby nedošlo k narušení globálních dodávek, dodala EK.

Cla budou činit 95 eur (2 410 Kč) za tunu obilovin a 50 procent hodnoty zboží pro olejnatá semena.

Dovoz ruských produktů, kterých se cla dotknou, dosáhl loni rekordní výše čtyř milionů tun. Zároveň to však představuje jen jedno procento celkové spotřeby EU, jež je v produkci obilovin a olejnin zcela soběstačná, a naopak je jejich čistým vývozcem.

Zelenskyj: Ukrajinské obilí vyhazujete, ruské produkty vám nevadí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval ve čtvrtek lídry členských zemí EU na summitu v Bruselu, aby neváhali dále vojensky pomáhat Ukrajině, a postěžoval si i na dovoz ruských agrokomodit na trhy EU.

Během svého proslovu Zelenskyj kritizoval skutečnost, že ruské zemědělské produkty a agrovýrobky z Běloruska nejsou podrobeny celním a obchodním omezením eurozóny, zatímco ukrajinské obilí „se vyhazuje na silnice a železniční tratě“.

„To není fér,“ uvedl Zelenskyj.

Upozornil, že ukrajinské obilí je důležité pro Španělsko a Itálii a vyvážený cukr je potřebný na rumunském trhu, což platí i pro další kategorie zboží.

„Děláme vše pro to, abychom obnovili normální objem vývozu našich potravin z přístavu Oděsa a přes podunajskou oblast a rumunské přístavy,“ konstatoval s tím, že „pokusy o obchodní separatismus“ v rámci EU oslabují celý kontinent. (sfr)