Rusko zrušilo svoji "speciální vojenskou operaci" a vyhlásilo Ukrajině a Západu skutečnou válku.

Podle Kremlu už na Ukrajině probíhá skutečná válka, nikoliv pouhá speciální operace, jak Rusko po dva roky tvrdošíjně nazývalo vojenskou invazi vůči svému západnímu sousedovi. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov v pátek oznámil, že ruské akce na Ukrajině se kvůli zapojení Západu na straně Kyjeva vyvinuly ze speciální vojenské operace do skutečné války.

„Jsme ve válečném stavu. Ano, začalo to jako speciální vojenská operace, ale jakmile se tam zformovala tato skupina, když se toho na straně Ukrajiny účastnil kolektivní Západ, už se to pro nás stalo válkou. Jsem o tom přesvědčen. A každý by to měl pochopit pro svou vnitřní mobilizaci,“ prohlásil mluvčí prezidenta Vladimira Putina.

Peskov zdůraznil, že Rusko bude dál usilovat o to, aby Ukrajina nemohla ohrožovat ruské občany a ruské území.

Kreml podle něho nemůže dopustit, aby existoval u ruských hranic stát, který je ochoten použít jakékoli prostředky k tomu, aby Rusko připravil o poloostrov Krym.

Ukrajinský poloostrov Rusko v roce 2014 v rozporu s mezinárodním právem připojilo ke svému území s využitím akce tzv. „zelených mužíčků“.

Zelení mužíčci je označení pro maskované vojáky v zelených neoznačených uniformách, kteří se objevili s moderními ruskými zbraněmi a vybavením na Ukrajině v roce 2014 během krymské krize. Označení se vžilo během období, kdy nebylo oficiálně jasné, ke komu tito neoznačení vojáci patří.

Prezident Vladimir Putin později přiznal účast ruských speciálních jednotek a námořní pěchoty na anexi ukrjainského Krymu.

„Rusko má čtyři nové subjekty federace a hlavní věcí pro nás je chránit lidi v těchto subjektech a osvobodit území těchto subjektů, které je v současnosti de facto okupováno kyjevským režimem,“ dodal dále Peskov s odkazem na okupovaná ukrajinská území v Záporožské, Chersonské, Doněcké a Luhanské oblasti.

Ruské úřady invazi na Ukrajinu dlouhodobě označovaly za „speciální vojenskou operaci“, kterou obhajovaly tvrzením, že sousední stát je třeba „demilitarizovat“ a „denacifikovat“.

Rusko v únoru roku 2022 zahájilo invazi na Ukrajinu poté, co předchozích osm let podporovalo proruské separatisty ve válce s ukrajinskými silami na východoukrajinském Donbasu. (sfr)