Trump zase obrátil: Jako prezident by spojence z NATO ve válce podržel. Pokud zaplatí. (Ilustrační foto: archiv).

Trump zase obrátil. Jako prezident USA by spojence z NATO ve válce podržel za podmínky, že dostatečně zaplatí. Podle Trumpa v případě jeho vítězství v prezidentských volbách zůstanou USA členem Severoatlantické aliance připraveným bránit spojence, pokud budou ostatní země platit svůj férový podíl na financování společné obrany.

Trump to prohlásil v rozhovoru s britským euroskeptickým politikem Nigelem Faragem.

Bývalý prezident USA, který se opět uchází o prezidentskou funkci, nyní zvolil mírnější tón než na předvolebním mítinku před měsícem, kdy pohrozil, že USA nechají evropské spojence napospas Rusku, pokud nebudou dávat dost na obranu.

„Ano, stoprocentně,“ odpověděl Trump na dotaz Farage, který se ptal, zda USA budou jako člen NATO bránit své spojence v případě, že evropské státy zvýší investice do armády.

„Ano. Ale USA by prostě měly platit svůj férový podíl, ne férový podíl všech ostatních,“ prohlásil Trump.

Spojené státy financují zdaleka největší část společné obrany aliance. Již během výkonu funkce prezidenta Trump ostatním členům NATO vyčítal, že nedávají na obranu dost peněz.

V polovině února v Jižní Karolíně Trump vyhlásil, že pokud evropské země nezačnou platit více, povzbudí Rusko, ať si dělá, co chce.

Trump nyní v rozhovoru prohlásil, že od zmíněného výroku na předvolební mítinku již spojenci začali vojenské rozpočty výrazně navyšovat.

Podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga je to však dlouhodobý trend od začátku ruské invaze na Ukrajinu před více než dvěma lety. Zatímco ještě před tím plnilo stanovený cíl vydávat na obranu dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP) jen několik zemí, letos to bude již 18 z celkových 32 členů aliance.

Některé země – například Německo – dokonce přesvědčují další členy NATO, aby tento podíl co nejdříve zvýšily na tři procenta i více. (sfr)