Skupině Air Bank loni klesl čistý zisk o 14 procent na 2,55 miliardy korun .

Skupina Air Bank, kterou tvoří společnosti Air Bank, zahrnující také značku Zonky, a český a slovenský Home Credit, v roce 2023 vytvořila čistý zisk 2,55 miliardy Kč. Meziročně jde o pokles o 14 procent. Za rok 2022 totiž skupina vykázala čistý zisk ve výši 2,947 miliardy korun.

Skupina Air Bank dosáhla v roce 2023 čistého zisku 2,549 miliardy korun a rentability vlastního kapitálu ve výši 23,5 %. Skupině se během roku 2023 podařilo výrazně zvýšit počet klientů, a to o 16 % na 1,46 milionu.

Samotné bance Air Bank přibylo za loňský rok historicky nejvíce klientů od jejího vzniku. Celkový počet klientů banky se v absolutních číslech navýšil o 170 tisíc, a to zcela organickým způsobem.

Úvěrové portfolio skupiny Air Bank vzrostlo za kalendářní rok 2023 o 18 % na 94,7 miliardy korun.
Skupina Air Bank za rok 2023 poskytla v Česku spotřebitelské úvěry za více než 43 miliardy korun. To z ní činí jedničku na tuzemském trhu spotřebitelských půjček (mimo úvěrů na bydlení).

Banka Air Bank v průběhu roku postupně překonala několik vlastních rekordů co do objemu poskytnutých spotřebitelských úvěrů za jediný měsíc. Největší zájem o půjčky byl v říjnu, kdy banka klientům poskytla spotřebitelské úvěry ve výši přesahující 1,8 miliardy korun.

Platforma Zonky v červnu překonala rekord v počtu poskytnutých spotřebitelských úvěrů za jediný měsíc – zákazníkům poskytla 3 750 půjček. Podobný zájem zaznamenala také v měsíci srpnu.

Mobilní aplikaci My Air mělo k 31. prosinci 2023 81 % klientů s bankovním účtem u Air Bank. U nových klientů, kteří do Air Bank přišli v roce 2023, dosahuje penetrace aplikace dokonce 95 %.

Home Credit zaznamenal rostoucí podíl úvěrů poskytnutých plně online, který za rok 2023 tvořil už 36 % objemu nově poskytnutých půjček, informovala skupina.

„Loňský rok patřil mezi ty nejdynamičtější v historii Air Bank. Hodně jsme investovali – do našich týmů a vývoje nových služeb – a stejně tak jsme využili nové příležitosti na trhu. To vše se pozitivně projevilo hned v několika oblastech. Zaznamenali jsme rekordně silný růst v celkovém počtu klientů, kterých k nám vloni přišlo nejvíce od startu banky.“

„Tento nárůst je navíc zcela organický. Zároveň se nám výrazně dařilo i v objemu poskytnutých úvěrů. Díky našim půjčkám, které klientům nabízíme pod značkami Air Bank, Zonky a Home Credit, jsme v Česku jedničkou na trhu v objemu nově poskytnutých spotřebitelských úvěrů. K růstové trajektorii nám pomáhá také naše dlouhodobé zaměření na digitální kanály.“

Počet uživatelů mobilní aplikace My Air a její denní unikátní návštěvnost nadále rostou. Stejně tak se zvyšuje podíl úvěrů, které si klienti sjednávají u společnosti Home Credit online. Loňský rok byl pro nás významný i z důvodu vstupu do segmentu bankovnictví pro podnikatele nebo odstartováním velmi úspěšné spolupráce s operátorem O2, která našim společným zákazníkům přináší a bude přinášet zajímavé výhody,“ uvedl Michal Strcula, generální ředitel a předseda představenstva Air Bank.

Výnosy skupiny Air Bank, zahrnující společnosti Air Bank, Home Credit a Home Credit Slovakia, meziročně vzrostly o 3 %, správní a režijní náklady se z důvodu investic do rychlého růstu objemu obchodů skupiny zvýšily o 10 %.

Meziroční nárůst ztrát ze snížení hodnoty odráží přetrvávající nepříznivé makroekonomické prostředí a konzervativní přístup skupiny k tvorbě opravných položek.

Přesto skupina vykázala za rok 2023 robustní konsolidovaný čistý zisk ve výši 2,549 miliardy korun a návratnost vlastního kapitálu ve výši 23,5 %.

Skupina za kalendářní rok 2023 navýšila své portfolio úvěrů o 18 % a počet klientů se zvýšil o více než 200 tisíc na 1,46 milionu klientů. (sfr)