USA zatím pošlou Ukrajině zbraně za 7 miliard. Nakoupí je z úspor ministerstva obrany. (Ilustrační foto: redakční koláž).

USA zatím pošlou Ukrajině zbraně za v přepočtu téměř 7 miliard korun. Američani je nakoupí z úspor ministerstva obrany.  Vláda Spojených států oznámila novou zásilku vojenské pomoci Ukrajině za 300 milionů dolarů, i když už od loňského prosince čeká na rozhodnutí Kongresu, které by uvolnilo prostředky pro tento účel.

Návrh, který by vládě poskytl dodatečných 60 miliard dolarů na vojenskou i ekonomickou podporu Ukrajiny, již prošel Senátem, republikánské vedení Sněmovny reprezentantů jej ale zatím blokuje.

Poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan naznačil, že součástí nového zbrojního balíku pomoci je munice pro děla ráže 155 milimetrů. Dále zahrnuje střely pro salvové raketomety HIMARS a raketové systémy, které až do vzdálenosti 160 kilometrů odpalují hlavice s kazetovou municí.

Sestavení tohoto mimořádného balíku pomoci údajně umožnily peníze, které ministerstvo obrany „ušetřilo“ v souvislosti s nedávnými nákupy zbraní.

Jde však jen o „jednorázovou záležitost“.

Americká vláda od začátku ruského vpádu v únoru 2022 posílá na Ukrajinu vojenské vybavení ze svých zásob, které pak doplňuje za peníze uvolněné Kongresem. Na konci loňského roku však vyčerpala poslední prostředky, které zákonodárci na tento účel uvolnili. (sfr)