Prezident Zelenskyj na oficiální návštěvě Turecka.

Ukrajině se daří nejlépe za čtvrt roku a francouzská armáda může zůstat doma. Uvedl to prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj. Prohlásil, že postup ruských sil na Ukrajině byl „zastaven“ a situace se pro ukrajinskou armádu výrazně zlepšila ve srovnání s minulými třemi měsíci. 

Ukrajinský dron v noci na úterý zasáhl sklad pohonných hmot v ruském městě Oriol vzdáleném přibližně 160 kilometrů od hranice s Ukrajinou. Podle oblastních úřadů na místě vypukl požár, ale útok si nevyžádal žádné oběti.

Společnost Lukoil musela pozastavit činnost části rafinerie ve městě Kstovo v Novgorodské oblasti, kde podle místního gubernátora také došlo k útoku ukrajinských dronů.

„Naše velení, naše armáda zastavila ruský postup na východě Ukrajiny,“ prohlásil ukrajinský prezident ve svém rozhovoru pro francouzskou televizní stanici BFM TV.

V posledních měsících čelila Ukrajina na frontě narůstajícímu tlaku ruských sil, které úspěšně postupovaly a dobyly město Avdijivka v Doněcké oblasti. Současně Kyjev stále čeká na potvrzení nové vojenské pomoci od Spojených států, svého největšího spojence.

Zelenskyj zdůraznil, že Ukrajina staví „více než 1000 kilometrů“ opevnění.

„Je to velmi náročný úkol. Musí být pevné a odolné vůči změnám klimatu…, ale také odolné vůči jakémukoli vojenskému vybavení, které se používá proti těmto obranným liniím,“ vysvětlil.

Ukrajinský prezident reagoval i na nedávná slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který hypoteticky nevyloučil možnost vyslání vojáků západních zemí na Ukrajinu.

„Dokud bude Ukrajina bojovat, francouzská armáda zůstane na francouzském území,“ zdůraznil Zelenskyj.

Mezitím ukrajinský dron v noci na úterý zasáhl sklad pohonných hmot v ruském městě Oriol vzdáleném přibližně 160 kilometrů od hranice s Ukrajinou. Podle oblastních úřadů na místě vypukl požár, ale útok si nevyžádal žádné oběti.

Ruská média informovala, že k útoku došlo přibližně ve 03:00 místního času. Ruská státní agentura RIA Novosti citovala záchranné složky, podle kterých se po útoku vznítila nádrž s ropnými produkty.

Podle starosty Moskvy Sergeje Sobjanina byl zneškodněn dron směřující k metropoli prostřednictvím protivzdušné obrany.

Jeho trosky dopadly v oblasti města Ramenskoje, které se nachází asi 50 kilometrů východně od ruské metropole, a nepřinesly žádné škody, jak uvedl starosta.

Bezpilotní letadlo „se zřítilo ve městě Oriol. Útok byl veden na zařízení palivového a energetického komplexu. Na místě působí speciální služby, které se snaží požár uhasit. K obětem na životech nedošlo,“ doplnil gubernátor Orlovské oblasti Andrej Klyčov v aplikaci telegram.

Ukrajinské síly útočily drony i v ruské Belgorodské oblasti. Podle tamního gubernátora Viačeslava Gladkova nedošlo k žádným obětem, ale v důsledku útoku bylo poškozeno elektrické vedení, což zapříčinilo výpadek elektřiny pro sedm obcí. (sfr)