Poslanci schválil zvýhodněné státní bydlení pro vybrané skupiny. Získají levnější nájem. (Ilustrační foto).

Poslanci schválil zvýhodněné státní bydlení pro vybrané skupiny obyvatel, kteří mají získat nové bydlení a ještě k tomu i s levnějším nájmem, než jaký je v místě obvyklý.  Nájemníci v dostupném bydlení by měli mít smlouvu zpravidla až na dva roky s možností prodloužení na dobu určitou.

Poslanecká sněmovna to schválila ve třetím čtení v novele, která má přispět i ke zjednodušení a zpřehlednění podpor ze Státního fondu podpory investic (SFPI). Zákon nyní zamíří do Senátu.

Poslanci schválili novelu, která má stanovit pravidla pro dostupné nájemní bydlení. To by na začátku nemělo převýšit 90 procent místně obvyklého nájemného. V dalších letech by se mohlo zvyšovat o inflaci, ale nejvýše o čtyři procenta ročně.

Nájemníci v dostupném bydlení by měli mít smlouvu zpravidla až na dva roky s možností prodloužení na dobu určitou.

V dostupném nájemním bydlení poskytovaném státem, kraji a obcemi by nájemné nemělo v prvním roce přesáhnout částku vypočtenou z nákladů spojených s výstavbou nebo pořízením a provozem dostupného nájemního bytu.

Zároveň by muselo být nižší než srovnatelné obvyklé místní nájemné.

Cenové mapy nájemného by určovalo ministerstvo financí.

Podle poslankyně Kláry Dostálové (ANO) rozdíl mezi možnou výší nájmů znevýhodňuje soukromé poskytovatele dostupného bydlení vůči poskytovatelům veřejným. Ta varovala, že to může být v rozporu s listinou práv a svobod.

Podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoš (Piráti) bude nákladové nájemné v mnoha regionech nižší.

Na dostupné bydlení by mohly dosáhnout domácnosti bez vlastního bydlení do určité výše čistého příjmu, oběti domácího násilí nebo lidé v takzvaných preferovaných profesích. Patří k nim zdravotníci, učitelé, policisté, záchranáři a pracovníci v sociálních službách. (sfr)