Ekonomika Evropské unie za poslední čtvrtletí stagnovala. Dopadla ještě hůře, než se čekalo. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Ekonomika Evropské unie v posledním čtvrtletí loňského roku stagnovala ve srovnání s předchozím čtvrt rokem. Dopadla tak hůře, než se očekávalo. Ve zpřesněné zprávě to na základě přepočtených dat oznámil statistický úřad Eurostat.

Eurostat před tím uváděl, že hrubý domácí produkt (HDP) v EU se mezičtvrtletně o 0,1 procenta zvýšil.

Meziročně ekonomika v EU vzrostla o 0,2 procenta. I to představuje zhoršení proti dosavadnímu odhadu, v němž Eurostat uváděl růst o 0,3 procenta.

Česká ekonomika zaznamenala v meziročním srovnání pokles o 0,2 procenta.

Ekonomika eurozóny ve čtvrtém čtvrtletí proti předchozímu čtvrt roku také stagnovala, což je v souladu s dosavadním odhadem. Meziročně vykázala růst o 0,1 procenta. Ve třetím čtvrtletí ekonomika EU mezičtvrtletně stagnovala, zatímco ekonomika eurozóny vykazovala pokles o 0,1 procenta.

Meziročně jak EU tak eurozóna zaznamenaly ve třetím čtvrtletí růst o 0,1 procenta.

Ekonomika ČR ve třetím čtvrtletí klesla proti předchozím třem měsícům o 0,8 procenta, meziročně její pokles činil také 0,8 procenta.

V roce 2022 ekonomika EU i eurozóny vzrostla o 3,4 procenta. Za rok 2023 ekonomika EU vzrostla o 0,4 procenta, přičemž růst v eurozóně byl stejný, informoval Eurostat. (sfr)