Zemědělci opět protestovali proti Green Dealu: Před vládou vysypaly velkou fůru hnoje.

Nespokojení zemědělci v Česku opět protestovali proti Green Dealu. Tentokrát ve svých nástrojích zašli dále, než při minulém protestu. Před Úřadem vlády vysypaly velkou fůru hnoje. Akci svolali zástupci Agrární komory ČR a Zemědělského svazu, podpořili ji ale také zástupci Společnosti mladých agrárníků a Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů. 

Ve čtvrtek 7. března se v Praze uskutečnil další protest zemědělců. Do hlavního města od rána najížděly stovky kusů techniky. Protest měl být původně klidnější, mělo se jednat o pouhý průjezd ulicemi.

Zemědělci však před Úřadem vlády ČR neplánovaně vysypali hnůj.

Akci svolali zástupci Agrární komory ČR a Zemědělského svazu, podpořili ji ale také zástupci Společnosti mladých agrárníků a Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů.

Na rozdíl od protestu části zemědělců z poloviny února, kdy byla blokována magistrála, měl mít protest formu opakovaného průjezdu přes Letnou k Úřadu vlády. Ráno však zemědělci před Úřad vlády nasypali hnůj a zablokovali nábřeží Edvarda Beneše, na kterém se nachází sídlo vlády.

Řidiče, který vysypal hnůj, zadržela policie.

„Řidiče, který vysypal hnůj na silnici, zajistili a na osobní svobodě omezili policisté z ochranné služby. Je podezřelý z několika přestupků,“ uvedla policie.

Zemědělci se následně vzepřeli policii a vylezli z traktorů. Vadí jim, že policie zajistila jednoho z řidičů, který sypal hnůj na silnici.



Protestující zemědělci mají pět požadavků. Chtějí podpořit zaměstnanost na venkově, nekrátit podporu pro životní pohodu zvířat a vrátit zdanění půdy na úroveň před vládním konsolidačním balíčkem, případně nedanit evropské provozní dotace.

Dalším požadavkem je, aby vláda aktivně hájila zájmy českých zemědělců v souvislosti s obchodní dohodou s Ukrajinou, a pátým je maximální možné navýšení mimořádné pomoci zemědělcům, pokud to Evropská komise umožní.

„Jsme si nelehké situace vědomi,“ prohlásil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Zopakoval kroky, které vláda na podporu zemědělců dělá a hodlá udělat.

„Jsou pouze dvě věci, které jsem nebyl schopen dojednat,“ přiznal s tím, že jde o požadavek změny daně z nemovitostí a nedanění dotací.

Frustrace zemědělců je obrovská, hnůj vysypaný před Strakovou akademií je spontánní akce, prohlásil organizátor protestu a šéf Zemědělského svazu Martin Pýcha. Podle něj by mohlo do Prahy dorazit až 900 zemědělských strojů. (sfr)