Leyenová pohrozila Putinovi, že nakonec skončí před trestním soudem v Haagu. (Ilustrační foto: archiv).

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová trvá na tom, že ruského prezidenta Vladimira Putina čeká za válečné zločiny soud v Haagu. Většina šéfů vlád a států a lídrů politických stran zastřešených Evropskou lidovou stranou (EPP) na kongresu v Bukurešti vyjádřila podporu Ukrajině, která čelí ruské invazi.

Von der Leyenová zopakovala, že Ukrajina vstoupila do třetího roku války, kterou rozpoutalo Rusko. Zároveň konstatovala, že pro Evropskou unii není žádné naléhavější téma než Ukrajina.

„Pobývala jsem v Buči po osvobození města a nikdy nezapomenu na pytle na těla. Na nevinné civilisty, mladé i staré, kteří padli za oběť Putinovým vojákům. Nikdy nezapomenu na zoufalé rodiče, kterým byly uneseny děti do Ruska,“ uvedla Leyenová.

Upozornila také, že prezident Putin je stíhán za válečné zločiny a že na něj čeká soud v Haagu u Mezinárodního trestního soudu (ICC).

„Důrazně tvrdím, že Putin je stíhán za válečné zločiny a bude souzen. Čeká ho soud,“ prohlásila Leyenová poté, co uvedla, že Putin je zodpovědný i za smrt ruského opozičního politika Alexeje Navalného.

Šéfka EK zopakovala, že Evropa bude stát po boku Ukrajiny tak dlouho, dokud to bude nutné.Podle Leyenové se Rusku devastací domů, nemocnic a školek nepodařilo zničit sen Ukrajinců o svobodné a prosperující Ukrajině, která zůstává v srdci Evropské unie.

Mezinárodní trestní soud v Haagu vydal doživotní zatykač na Vladimira Putina a Mariu Lvovou-Belovou, dětskou ombudsmanku Ruské federace, za jejich údajnou roli v deportaci dětí z Ukrajiny. Tento krok podpořilo více než 40 zemí na celém světě a poskytlo 4,9 milionu dolarů na podporu Mezinárodního trestního soudu při vyšetřování válečných zločinů na Ukrajině.

Soud vydal i další zatykače na ruské důstojníky. Kreml však oznámil, že je nepřijímá. (sfr)