Německo se připojí k iniciativě České republiky na nákup munice pro Ukrajinu.

Německo se připojí k iniciativě České republiky na nákup munice pro Ukrajinu. Oznámil to mluvčí německé vlády Steffen Hebestreit. Konkrétní výši příspěvku neupřesnil. Podle zahraničních médií by se mělo jednat nejméně o 100 milionů eur (cca 2,5 miliardy korun).

O otázce munice pro Ukrjainu vede Berlín s Prahou velice intenzivní jednání, podotkl Hebestreit.

Neupřesnil konkrétně, kolik prostředků Německo do české iniciativy vloží. Mmělo by se však podle něho bude jednat o stovky milionů eur.

Tyto finanční prostředky mají podle něho jít na nákupu dělostřelecké munice ráže 155 milimetrů.

Český plán na dodávky munice pro Ukrajinu představil na nedávné Mnichovské bezpečnostní konferenci prezident ČR Petr Pavel.

Upřesnil tehdy, že Česká republika ve státech mimo Evropskou unii lokalizovala 500 tisíc kusů dělostřelecké munice ve standardní ráži NATO a dalších 300 tisíc kusů v sovětské ráži.

Pavel v Mnichově zdůraznil, že pokud Česko získá u spojenců peníze na nákup těchto nábojů, dokáže je na Ukrajinu dodat v řádu týdnů. Celkem by se k iniciativě mohlo podle odhadu premiéra Petra Fialy připojit zhruba 15 států.

Iniciativu již slíbily finančně podpořit země jako Velká Británie, Kanada, Švédsko, Dánsko, Nizozemsko, Litva či Belgie.

Do projektu se podle prezidenta Emmanuela Macrona zapojí rovněž Francie. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

ZBROJNÍ NOVINY

BUSINESS DEFENCE NEWS