Finsko podporuje Ukrajinu k úderům finskými zbraněmi i na ruském území.

Finsko podporuje Ukrajinu k úderům finskými zbraněmi i na ruském území. Finské ministerstvo obrany ukrajinské armádě vzkázalo, aby finské zbraně využívala i při útocích na vojenské cíle v Rusku. Finové zároveň vyzvali Německo, aby neotálelo s dodáním střel Taurus.

Finský ministr obrany Antti Häkkänen podle televizní stanice Yle uvedl, že Finsko nedalo Ukrajině žádná omezení, jak by mělo finské zbraně používat.

Omezení Kyjevu nařídily státy, které na bojiště dodávají rakety dlouhého doletu.

„Pokud to bude potřeba, může Ukrajina udeřit i na vojenské cíle na ruské straně. Je to zcela legitimní způsob obrany. Charta OSN umožňuje útočit na vojenské cíle i přes pozemní hranice,“ uvedl Jukka Kopra, předseda finského parlamentního výboru pro obranu.

Přístup finského ministerstva obrany je v kontrastu s nedávnými výroky německého kancléře Olafa Scholze. Ten nyní oznámil, že Německo zatím nedodá Ukrajině střely s plochou dráhou letu Taurus.

Ty patří k nejmodernější výzbroji německé armády a mají dostřel až 500 kilometrů. Jejich cílem by se mohla stát i Moskva, což prý Scholze znepokojuje.

„Nezapojíme se do války, a to ani přímo, ani nepřímo. Tyto principy určují všechna má rozhodnutí,“ deklaroval Scholz.

Současně prozradil, že Britové a Francouzi pomáhají na místě Ukrajincům odpalovat střely Scalp a Storm Shadow.

Finský ministr Häkkänen pak Scholze v reakci vyzval, aby s dodáním střel Taurus neotálel.

Ruská vojenská ofenzíva na Ukrajině mezitím sílí. Ukrajinské síly s obtížemi brání ruským útokům a musejí šetřit náboji. (sfr)