Putin pohrozil Západu jaderným útokem a zničením civilizace. Rusy vyzval, aby už nepili.

Ruský prezident Vladimir Putin pohrozil Západu jaderným útokem a zničením civilizace. Občany Ruska v projevu před ruským parlamentem současně vyzval,  aby už nepili, když pronesl tradiční heslo: „Přestaňte pít, běžte lyžovat.“

Putin přednesl své tradiční poselství o stavu země a to dva týdny před prezidentskými volbami.

V souvislosti s válkou na Ukrajině hlava ruského státu pohrozila Západu, že vysláním svých vojsk do napadené země riskuje jaderný konflikt.

Putin: „Toto všechno opravdu zavání konfliktem za použití jaderných zbraní a zničením civilizace. Copak to nechápou?“

„My válku na Donbase nezačali. Jak jsem už mnohokrát řekl, uděláme vše pro to, abychom ji ukončili a vymýtili nacismus,“ prohlásil Putin.

„Absolutní většina Rusů podporuje speciální vojenskou operaci,“ dodal o válce na Ukrajině s tím, že ruská armáda získala „kolosální bojové zkušenosti“.

„Naše vojsko má na Ukrajině iniciativu, osvobodilo nová území,“ deklaroval prezident Ruska.

„Uděláme všechno pro to, aby konflikt skončil a my vyřešili úkoly speciální vojenské operace,“ doplnil.

Putin: „Strategické jaderné síly jsou ve stavu plné připravenosti pro garantované použití.“


Prezident Putin ve strategickém bombardéru Tu-160M Blackjack, únor 2024.


Podotkl rovněž, že Moskva je připravená na dialog o strategické stabilitě se Spojenými státy. Ty se prý snaží vyvolat strategickou porážku Ruska. Jeho země je připravená jednat o „euroasijské bezpečnosti“, podotkl.

Vyjádřil se pak k otázce, kterou před pár dny nadhodil slovenský premiér Robert Fico, a sice k vyslání vojáků zemí NATO na Ukrajinu.

„Následky pro vetřelce budou ještě tragičtější (než v minulosti). Máme zbraň, která umí zasáhnout cíle na jejich území,“ pohrozil.

„Toto všechno opravdu zavání konfliktem za použití jaderných zbraní a zničením civilizace. Copak to nechápou?“

Oznámil dále, že Rusko musí posílit svůj západní vojenský okruh poté, co Finsko i Švédsko vstoupily do NATO.

„Strategické jaderné síly jsou ve stavu plné připravenosti pro garantované použití,“ prohlásil Putin a obvinil Západ, že se stejně jako v sovětské éře snaží zatáhnout Rusy do závodů zbrojení.



V projevu také zdůraznil rodinné hodnoty a nabádal, aby měly rodiny více dětí. Je prý potřeba „znásobit náš multietnický národ“.

„Buďte trpěliví, teprve začínám,“ řekl.

Ruská vláda se prý zaměřuje na mladé rodiny a investuje velké sumy do programů, které sníží daňovou zátěž pro rodiny a pobídnou ženy, aby měly více dětí.

Slíbil výrazné daňové pobídky, pokud se rodině narodí třetí dítě, a částka vyplácená matkám, které porodily druhé dítě, se zvýší.

Putin citoval i staré sovětské heslo: „Přestaňte pít, běžte lyžovat.“

Zdraví národa se prý musí zlepšit tak, aby se průměrná délka dožití zvýšila ze současných 73 let na 78 let, a to do roku 2030.

To prý bude součástí národního projektu „Dlouhý a šťastný život“. Většinu svého času mají Rusové věnovat rodině. (sfr)