Česko bude modernizovat letouny JAS-39 Gripen za více než 1 milardu Kč, přijala vláda.

Vláda ČR vzala na vědomí informaci o zakázce na modernizaci letounů JAS-39 Gripen. Její realizace je podle oficiálního sdělení ministerstva obrany nezbytná pro další provozování nadzvukových letounů v české armádě. Týká se systému identifikace, zabezpečené komunikace, schopnosti tankování za letu ve dne i v noci nebo možnosti využívání zbraňových systémů.

Ministři dostali na jednání vlády informaci ministryně obrany Jany Černochové o modernizaci letounů JAS-39 Gripen, které mají být v budoucnu nahrazeny nadzvukovými stíhačkami F-35.

Modernizace gripenů bude stát 1,028 miliardy korun, řekl po jednání vlády ministr průmyslu Jozef Síkela.

Smlouva se týká modernizace tzv. Block 2.1 upgrade a Block 2.2 upgrade.

Modernizace se má týkat například možnosti tankování za letu. Dále také týkat integrace schopností rozeznávání mezi vlastní a cizí technikou, systému komunikace a datových spojení či integrace některých zbraňových systémů pořizovaných také pro F-35.

O veřejné zakázce na modernizaci nes ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala vládu. Vyplývá to z vyjádření ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN) po jednání kabinetu a z tiskové zprávy ministerstva obrany.

Česko si 14 švédských letounů pronajímá za zhruba 1,7 miliardy korun ročně. Pronájem těchto letounů končí v roce 2027.

Česká vláda se Švédskem zároveň jedná o jeho prodloužení do roku 2035, kdy mají být gripeny nahrazeny 24 americkými letouny F-35, jejichž nákup za 150 miliard korun vláda schválila loni v září a potvrdila podpisem na konci ledna.

Modernizace gripenů je podle ministerstva nezbytná pro další provozování nadzvukových letounů v české armádě.

„Bez modernizace by letadla nesplňovala požadavky na plnění úkolů, ke kterým se Česká republika jako člen NATO zavázala,“ prohlásila Černochová.

Zakázka bude realizována formou mezivládní dohody se Švédským královstvím, kdy bude uzavřen dodatek ke smlouvě, na základě které si Česká republika od Švédska stroje Gripen pronajímá. Stejným způsobem se postupovalo i při předchozích modernizacích.

Jde o jediné možné řešení, protože vláda Švédského království je vlastníkem letounů.

„Tyto modernizace bohužel mí předchůdci při vyjednávání o pronájmu nezahrnuli do smlouvy, musíme proto postupovat tímto způsobem,“ poznamenala ministryně. (sfr)