Dánsko chce darovat bojující Ukrajině veškeré své dělostřelectvo. (Ilustrační foto).

Dánsko daruje ukrajinské armádě veškeré své dělostřelectvo. Uvedla to dánská premiérka Mette Frederiksenová na bezpečnostní konferenci v Mnichově. Současně vyzvala mezinárodní společenství k zesílené podpoře Ukrajiny.

Frederiksenová současně poukázala na to, že evropští lídři často hovoří o výrobních problémech v souvislosti s dodávkami zbraní Kyjevu.

Evropa však podle Frederiksenové zbraně má, pouze je prý musí Ukrajincům poskytnout.

„My, Dánsko, jsme se rozhodli darovat celé naše dělostřelectvo Ukrajině. A je mi líto, přátelé, že v Evropě je stále na skladě munice,“ prohlásila dánská premiérka.

„To není otázka výroby. Zbraně i munici máme. Máme také protivzdušnou obranu, kterou v tuto chvíli nepotřebujeme,“ zdůraznila.

Dánsko se prý nyní snaží přesvědčit spojence, aby poskytli Ukrajincům „všechno, co je nutné“.

„Už brzy budou nad Ukrajinou létat naše stroje F-16,“ dodala Frederiksenová ve vazbě na přislíben stíhačky, které Dánsko vyřazuje z výzbroje a budou je nahrazovat modernějšími americkými letouny F-35.

Fredriksenová také prohlásila, že Evropa by neměla čekat na vyřešení sporů v USA kolem financování vojenských dodávek pro Ukrajinu.

„Bez ohledu na to, co se stane ve Spojených státech, se musíme my Evropané bránit a musíme bránit i Ukrajinu. Není čas na velké řeči. Na evropském kontinentu je válka,“ uvedla. (sfr)