Česko sehnalo dělostřeleckou munici pro Ukrajinu, oznámil prezident Pavel v Mnichově, kde se osobně setkal i s Volodymyrem Zelenským.

Česká republika našla v zahraničí zdroje stovek tisíc kusů dělostřelecké munice, kterou by mohla Ukrajině dodat v řádu týdnů, pokud s partnery v USA, Německu, ve Švédsku a dalších zemích zajistí financování. Na Mnichovské bezpečnostní konferenci to uvedl prezident ČR Petr Pavel.

„Identifikovali jsme půl milionu kusů munice ráže 155 milimetrů a 300 000 kusů munice ráže 122 milimetrů,“ oznámil Pavel.

V jakých zemí se munice nachází však prezident neupřesnil.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) vysvětlila, že dotyčné státy dodávku munice podmiňují tím, že o nich nebudou zveřejněny konkrétní údaje.

„Mluvili jsme o tom i na summitu ministrů obrany zemí Severoatlantické aliance (NATO) tento týden. Konkrétnější ale být nemohu, protože země, které by na tomto projektu mohly spolupracovat, svou účast podmiňují tím, že o nich nebudeme zveřejňovat konkrétní údaje,“ zdůraznila Černochová.

Podle nepotvrzených mediálních informací by mohlo jít o munici od zbrojních firem například v Jižní Koreji, Turecku či Jihoafrické republice.

Pavel označil situaci na Ukrajině za složitou.

„Situace na bojišti se od loňska významně změnila. Není dobrá,“ prohlásil.

Přitom uznal, že Rusko se poučilo z mnoha chyb, změnilo taktiku a převedlo hospodářství na válečnou úroveň.

„Rusko se nestará o lidské zdroje a prezident Vladimir Putin pracuje na nějakém viditelném úspěchu před prezidentskými volbami,“ dodal Pavel.

Pavel naléhal, aby Západ v pomoci Ukrajině konal více.

„Je třeba Ukrajinu podpořit zbraněmi a municí ze všech dostupných zdrojů,“ dodal.

S tím, že tak jako je Ukrajina inovativní na bojišti, musí Západ podobně přistupovat ke zbrojním zdrojům, které je nutné hledat všude.

Evropská unie loni slíbila dodat Ukrajině do března milion nábojů. Slib však dokáže splnit nanejvýš z poloviny.

„Dokud země Evropské unie nebudou schopné dostatečně navýšit své kapacity výroby dělostřelecké munice, tak navrhujeme munici pro Ukrajinu nakoupit i z jiných zemí,“ upřesnila ministryně Černochová. (sfr)