Rusko vyvíjí zbraň proti satelitům, svou zbraň ale zatím nepoužilo, oznámily USA. (Ilustrační foto).

Rusko vyvíjí zbraň na ničení satelitů. Nejde však o bezprostřední problém, prohlásil Bílý dům v souvislosti se zprávami o odhalení vážné ruské hrozby. Rusko nástroj proti satelitům, na kterém podle Bílého domu pracuje, dosud nenasadilo a americký prezident Joe Biden požádal Moskvu o přímé diplomatické jednání.

Mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost, John Kirby, uvedl, že ruská zbraň je znepokojující, ale nepředstavuje bezprostřední hrozbu.

„Jedná se o zařízení, které teprve vyvíjejí. Stále analyzujeme informace, které k tomu máme k dispozici,“ dodal.

Kirby se vyjádřil k tzv. „nové ruské schopnosti“ poté, co vysoce postavený republikánský zákonodárce, americký zástupce Mike Turner, varoval před „vážnou hrozbou pro národní bezpečnost“ USA.

Kirby zjištění označil za znepokojivé, dodal však, že zbraň, na níž Rusové podle USA pracují, by nemohla být použita k „útoku na lidské bytosti“.

Zdůraznil, že prezident Biden v reakci nařídil řadu opatření, včetně dodatečných brífinků pro vedoucí představitele Kongresu a přímého diplomatického jednání s Ruskem.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken zase uvedl, že nejde o „aktivní schopnost“ Ruska.

Kreml zprávy z USA nepotvrdil ani nevyvrátil. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v této souvislosti hovořil o „lsti“ Bílého domu a kauzu spojoval s jednáními v Kongresu o další pomoci Ukrajině.

Turner ve středu vyzval Bidenovu vládu, aby svá zjištění v této věci odtajnila. (sfr)