Orbána (na fotce s lídry EU zcela vpravo) nakonec přemluvili. Maďarsko couvlo a EU může Ukrajině poskytnout 50 miliard eur pomoci.

Evropská unie pošle Ukrajině na pomoc 50 miliard eur. Maďarský premiér Orbán nakonec ustoupil od svého veta takového návrhu. Lídři států Evropské unie tak na summitu schválili pomoc pro Ukrajinu za padesát miliard eur (1244 miliard korun). Peníze země dostane v následujících čtyřech letech.

S posláním peněz pro Ruskem vojensky napadenou zemi původně nesouhlasilo Maďarsko, které návrh ještě loni vetem blokovalo.

Předseda Evropské rady Charles Michel však na nynějším summitu oznámil jednomyslnou shodu.

„Dohodli jsme se. Všech 27 lídrů se shodlo na dalších 50 miliardách eur na pomoc Ukrajině z rozpočtu EU,“ napsal Michel.

Původně měli evropští lídři o pomoci Ukrajině na další čtyři roky rozhodnout už na prosincovém summitu. Maďarsko ale dohodu zablokovalo a jednání se odložilo na 1. února. Všech ostatních 26 států, včetně Česka, s poskytnutím 50 miliard eur souhlasilo.

Premiér Fiala uvedl, že je to dobrá zpráva Česko, EU i Ukrajinu.

„Jasně se ukazuje, že jsme schopni se všichni v EU dohodnout i na velmi složitých otázkách,“ reagoval český premiér.

Orbán však chce, aby EU finanční pomoc Ukrajině jednou za rok přehodnocovala. Není zatím jasné, zda se mu pro tutopodmínku podařilo získat souhlas. (sfr)