Český premiér Fiala zavelel k útoku: Vyzval v "dopise pěti" k rychlému vyzbrojení Ukrajiny. (Ilustrační foto).

Předsedové vlád pěti zemí Evropské unie, včetně českého premiéra Petra Fialy, vyzvali v otevřeném dopise k další, zejména vojenské podpoře Ukrajiny, která už téměř 2 roky čelí ruské agresi. Evropa by se podle textu výzvy neměla vzdát a měla by zdvojnásobit společné úsilí, zejména pokud jde o vojenskou pomoc Ukrajině.

Důležitou roli by v pomoci by podle výzvy pěti evropských šéfů mohly sehrát partnerské země.

„Ukrajinská vůle bojovat přetrvává a inspiruje nás všechny, kteří si vážíme svobody a spravedlnosti,“ uvedli v dopisu ve společném vyjádření německý kancléř Olaf Scholz, dánská premiérka Mette Frederiksenová, český premiér Petr Fiala, estonská premiérka Kaja Kallasová a předseda nizozemské vlády Mark Rutte..

„Rýsují se však zásadní problémy – Ukrajina má nedostatečné množství dělostřelecké munice,“ napsali šéfové vlád Německa, Dánska, České republiky, Estonska a Nizozemska.

Na začátku loňského roku se Evropská unie (EU) zavázala dodat Ukrajině do konce března roku 2024 milion dělostřeleckých nábojů, což ale nesplnila.

„Tvrdá pravda: tohoto cíle jsme nedosáhli. Nemůžeme se však svého slibu jen tak vzdát,“ zdůraznili lídři v dopise.

Podle uvedené výzvy je potřeba, má-li Ukrajina nadále bojovat, munici dodat.

„Dodávky zbraní a munice na Ukrajinu ze strany členských států EU jsou důležitější než kdy jindy,“ píše se ve výzvě.

V dopise se dále píše, že EU a její členské státy od počátku ruské invaze Ukrajinu silně podporují.

„Rusku se ve válce, kterou proti Ukrajině zahájilo, nepodařilo dosáhnout žádných cílů.“

„Naše úsilí však nesmí ochabnout. Musíme jej zdvojnásobit, abychom zajistili, že podporu udržíme tak dlouho, jak bude třeba,“ dodali lídři pěti evropských zemí.

„Naše schopnost i nadále podporovat ukrajinskou obranu, během zimy i v dalším období, je rozhodující. Jde o naši společnou evropskou bezpečnost a pro statečné ženy a muže v ukrajinských bezpečnostních složkách je to otázka života a smrti,“ píše se dále ve výzvě.

„Musíme poskytnout munici a zbraňové systémy, včetně houfnic, tanků, bezpilotních letounů a protivzdušné obrany,“ píší lídři v dopise. Silně apelují, že je potřeba poslat pomoc co nejdřív, jelikož dodání trvá dlouho a nové objednávky se na bojiště dostanou až příštím rokem.

„Je nutné najít způsob, jak urychlit dodávky slíbené dělostřelecké munice na Ukrajinu. Může to být darováním stávajících zásob nebo společnými nákupy munice prostřednictvím našeho obranného průmyslu,“ napsali uvedení představitelé včetně českého premiéra Fialy. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

ZBROJNÍ NOVINY

BUSINESS DEFENCE NEWS