Prodejci zbraní a střeliva budou v ČR muset hlásit podezřelé nákupy, schválili poslanci. (Ilustrační foto).

Prodejci zbraní a střeliva budou muset hlásit podezřelé nákupy, schválili v zákoně poslanci. Odsouhlasili tak vládní návrh zákona o zbraních a střelivu, který však byl předložen do parlamentu ještě před střelbou na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Nově má zákon ukládat povinnost podnikatelů oznamovat policii podezřelé nákupy zbraní nebo střeliva, například i nestandardní množství.

Policie má také nově získat právo zabavit zbraň při výhrůžkách na sociálních sítích. Návrh ještě musí posoudit Senát.

Nový zákon o zbraních a střelivu hlasovalo nepodpořili poslanci SPD.

Ošetřující lékaři budou mít podle zákona přístup do centrálního registru zbraní, aby mohli ověřit, zda jejich pacient je či není držitelem zbraně.

Budou také zpřísněny lékařské prohlídky, což je v tomto zákoně také. Vyžadováno bude speciální psychologické posouzení, vysvětlil ministr vnitra Vít Rakušan.

Zákon zavede v budoucnu elektronické zbrojní průkazy a upraví kategorie zbraní. Má zkrátit z deseti na pět let lhůtu pro pravidelný přezkum zdravotní způsobilosti držitelů zbraní, případně možnost policie nařídit tuto prohlídku kdykoli.

Lékař, který u pacienta zjistí omezení zdravotní způsobilosti, bude podle předlohy povinen oznámit tento fakt bez zbytečného odkladu policii. Pouze držitelům zbrojního průkazu povolí zákon pořízení zbraně typu flobert.

Sněmovna navzdory nesouhlasu ministra vnitra do vládního návrhu vložila dosavadní ustanovení, které zachovává právo pořizovat, vlastnit a nosit zbraně za zákonných podmínek. (sfr)