Česko v Litvě nasadí i nová obrněná vozidla MKPP TITUS.

Po půl roce se opět vystřídali čeští vojáci v mnohonárodních bojových uskupeních v Pobaltí a na Slovensku. Armáda ČR tak pokračuje v posílení východního křídla Aliance. Na Slovensku pokračují vojáci 7. mechanizované brigády, kdy 74. mechanizovaný prapor z Bučovic nahradili vojáci 71. mechanizovaného praporu z Hranic. Do Litvy vyjíždějí na svou zahraniční premiéru jinečtí dělostřelci a v Lotyšsku bude v dalších šesti měsících působit jednotka ochrany sil (Force Protection).

Slovensko: Příprava předání velení Španělsku

V úterý 16. ledna se uskutečnilo slavnostní předání funkce velitele Mnohonárodního bojového uskupení na Slovensku. Velitel 3. uskupení plukovník Miroslav Vybíhal předal velení plukovníku Petru Blechovi.

Končícímu veliteli poděkoval za odvedenou práci velvyslanec ČR na Slovensku Rudolf Jindrák i zástupce náčelníka Generálního štábu OS SR generálporučík Ľubomír Svoboda, kteří zároveň popřáli jeho nástupci mnoho úspěchů v dalším působení.

K vojákům promluvil také náčelník štábu Velitelství pro operace AČR plukovník Martin Janatka, který připomenul smysl a význam Mnohonárodního bojového uskupení na Slovensku v souvislosti s boji na Ukrajině.

„Věřím, že odhodlání vojáků Severoatlantické aliance v plnění úkolů bude pokračovat. Máme před sebou náročné období, které završíme řadou cvičení a předáním operačního úkolu španělské armádě,“ zhodnotil na závěr nástupu velitel 4. úkolového uskupení plukovník Petr Blecha.

V Centru výcviku Lešť je v současné době nasazeno přibližně 1000 vojáků pěti různých států. Hlavními bojovými prostředky jsou obrněná vozidla BVP-2 (ČR), obrněná vozidla Puma (Německo), víceúčelová vozidla HMMWV (USA) a lehká obrněná vozidla Valuk (Slovinsko).

V polovině roku 2024 dojde k předání pozice velícího národa Ozbrojeným silám Španělska a završí se tím více než dvouleté velení Armády ČR na Slovensku. Češi nicméně v této zemi zůstanou. Nadále budou do bojového uskupení přispívat mechanizovanou jednotkou a dalšími specialisty do mezinárodního štábu (MNCE, Multinational Coordination Element).

V Litvě převzali jinečtí dělostřelci štafetu od libereckých chemiků

Operační úkol v Litvě slavnostně převzal z rukou svého předchůdce velitel 3. úkolového uskupení AČR major Jaromír Evan. Jinečtí vojáci jsou nyní součástí mnohonárodního bojového uskupení předsunutých sil NATO a budu poskytovat palebnou podporu spojeneckým jednotkám.


Armáda ČR v Litvě disponuje samohybnými houfnicemi vz. 77 DANA.


Hlavní bojovou silou se stanou samohybné houfnice vz. 77 DANA. Třetí uskupení rovněž nasadí nová obrněná vozidla MKPP TITUS navržená s důrazem na odolnost proti účinkům exploze min a improvizovaných výbušných zařízení. Vozidla jsou rovněž vybavená systémy eliminujícími účinky chemických, biologických a jaderných zbraní.

Slavnostní předávací akt se konal dne 8. ledna za účasti českého velvyslance v Litvě, armádního generála v. v. Aleše Opaty, německého velitele eFP (enhanced Forward Presence neboli předsunutých sil NATO) podplukovníka Andrease Kirchnera a dalších vojenských představitelů z ostatních aliančních armád.

Velitel 3. ÚU major Jaromír Evan vyjádřil snahu navázat na dobrou pověst českých vojáků, kterou si zde vybudovali. „Vím, že úkoly, které před námi stojí, budou náročné jak pro vojáky, tak pro techniku. Pevně ale věřím, že je se ctí a úspěšně splníme.

Důležité je také dodat, že půjde o první nasazení českých dělostřelců s jejich dělostřeleckou technikou v zahraniční misi. To už samo o sobě činí naše nasazení ještě prestižnějším,“ řekl k premiéře nasazení své jednotky její velitel.

Jádro jednotky tvoří příslušníci 131. dělostřeleckého oddílu z Jinců. Jejich řady doplňují specialisté z 13. dělostřeleckého pluku, 14. pluku logistické podpory, 53. pluku průzkumu a elektronického boje, 41. mechanizovaného praporu, VGHMÚř Dobruška, příslušníci VP, AKIS a SkKySiO.

Ženisty v Lotyšsku vystřídala jednotka Force Protection

Rotace vojáků proběhla i na základně Adaži v Lotyšsku. Končící velitel kapitán Zdeněk Barimov poděkoval vojákům za dobře odvedenou práci a popřál úspěšné splnění úkolu nastupující jednotce. Nový velitel českých vojáků v Lotyšsku major Marcel Prokop vyjádřil svá očekávání v důstojnou reprezentaci české armády v mezinárodním zastoupení.

„Důvěřuji vám, důvěřuji naší týmové síle a pevně věřím, že společně dosáhneme úspěchu. Držme se v průběhu této mise pevně pohromadě, buďme si vzájemnou oporou a jednejme s rozhodností a integritou, které jsou nám vlastní,“ sdělil Prokop.

Nové úkolové uskupení spadající pod Velitelství Vzdušných sil AČR nahrazuje končící jednotku Pozemních sil AČR. Dochází tedy k výměně schopností, kterou AČR do Lotyšska přináší. Končící ženisty nahrazuje jednotka FP (Force Protection), kterou tvoří příslušníci 22. základny vrtulníkového letectva. Jednotka bude působit v rámci mnohonárodní roty bojové podpory pod kanadským velením se zaměřením na ochranu prvků elektronického boje. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

ZBROJNÍ NOVINY

BUSINESS DEFENCE NEWS