Ruský exprezident Dmitrij Medveděv pohrozil Ukrajině věčnou válkou nebo smrtí. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Ruský exprezident Dmitrij Medveděv pohrozil Ukrajině věčnou válkou nebo smrtí v případě, že nebude souhlasit s životem ve společném státu s Ruskem. Ukrajině podle něho nepomůže ani vstup do NATO.

Volbou mezi věčnou válkou nebo společným státem pohrozil šéf ruské bezpečnostní rady bývalý ruský prezident a dlouholetý premiér Dmitrij Medvěděv s tím, že pravděpodobnost nového konfliktu s Ukrajinou je podle něho „stoprocentní“.

A to i v případě, že by západní státy poskytly Ukrajině bezpečnostní záruky, o nichž se nyní jedná ve švýcarském Davosu, nebo ji vzaly do NATO a Evropské unie.

„Existence samostatného státu na historicky ruských územích teď bude stálým důvodem k obnovení válečných aktivit. Pozdě. Ať bude stát u kormidla rakovinového novotvaru jménem Ukrajina kdokoli, nedodá to jeho vládě legitimitu, ani právní status ‚zemi‘ samotné. Tudíž pravděpodobnost střetu bude trvat nekonečně dlouho,“ napsal Medveděv na svém kanálu na Telegramu.

„Stoprocentní pravděpodobnost“ dalšího konfliktu bude podle něj přetrvávat i poté, co západní státy podepíšou dokumenty o bezpečnostních zárukách pro Ukrajinu, i po jejím vstupu do NATO nebo Evropské unie.

„K tomu může dojít jak za deset, tak za padesát let,“ dodal Medvěděv.

Medvěděv označil existenci Ukrajiny za „smrtelně nebezpečnou“ pro její občany. Ruský exprezident se přitom domnívá, že většina ukrajinského obyvatelstva nakonec zvolí život, a ne „věčnou válku a nevyhnutelnou smrt“.

„Pochopí, že život ve velkém státě, který teď příliš nemají rádi, je lepší než smrt,“ uvedl Medveděv.

Jednání o diplomatických možnostech ukončení války boje na Ukrajině se nyní vedou na okraj Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu. Kyjev odmítá rozhovory, které by směřovaly ke zmrazení konfliktu, Moskva požaduje uznání vlastní suverenity na dobytých okupovaných ukrajinských územích. (sfr)