Inflace v EU vzrostla. V prosinci dosáhla v průměru 3,4 %. Nejvyšší inflaci mělo Česko. (Ilustrační foto).

Míra inflace v Evropské unii (EU) v prosinci roku 2023 zrychlila meziročně na 3,4 procenta z listopadových 3,1 procenta. Nejvyšší míru inflace ze všech unijních zemí měla v prosinci Česká republika. Nejnižší inflaci mělo Dánsko.

Informoval o tom evropský statistický úřad Eurostat.

Eurostat zveřejnil také inflaci v zemích eurozóny, která v prosinci loňského roku zrychlila na 2,9 procenta z listopadové hodnoty 2,4 procenta. Potvrdil tím svůj původní odhad.

Rok před tím, tedy v prosinci 2022, byla míra inflace v eurozóně 9,2 procenta, když v celé Evropské unii činila 10,4 procenta.

V rámci celé EU mělo v loňském prosinci nejvyšší inflaci Česko s hodnotou 7,6 procenta. Druhý nejvyšší růst spotřebitelských byl v Rumunsku (7 %), třetí nejhorší bylo Slovensko (6,6 %).

Nižší inflace než v České republice je už i v Maďarsku, které bylo dlouho nejhorší v Evropské unii. Nyní má Maďarsko inflaci 5,5 procenta.

V Polsku míra inflace klesla z listopadových 6,3 procenta na prosincových 6,2 procenta.

Nejnižší inflace byla v prosinci 2023 v Dánsku, kde dosáhla pouhých 0,4 procenta. Následují Itálie s Belgii (0,5 %). Pod dvouprocentní inflační cíl Evropské centrální banky (ECB) se v prosinci dostalo ještě dalších sedm zemí EU.

V eurozóně k inflaci nejvíce přispěly služby, jejichž příspěvek činil 1,74 procentního bodu.

Následovala kategorie potraviny, alkohol a tabák s příspěvkem 1,21 procentního bodu. Naopak o zmírnění inflace se nejvíce zasloužily energie, a to příspěvkem -0,68 procentního bodu.

Před rokem byla inflace v Česku na 16,8 procenta, v Maďarsku na 25,0 procentech, na Slovensku to bylo 15,0 procent a v Polsku 15,3 procenta.

Český statistický úřad používá při měření inflace jinou metodiku než Eurostat. ČSÚ uvedl, že tuzemská inflace v prosinci dosáhla 6,9 procenta. (sfr)