Nezaměstnanost v ČR vzrostla v prosinci na 3,7 %. Uchazečů je poprvé víc než volných míst. (Ilustrační foto).

Nezaměstnanost v Česku vzrostla v prosinci na 3,7 % s tím, že počet uchazečů o zaměstnání poprvé po skoro 6 letech převýšil počet volných míst. Úřad práce ČR evidoval k 31. 12. 2023 celkem 279 227 uchazečů o zaměstnání (UoZ), což je o 16 001 více než v listopadu a o 7 424 více než v prosinci 2022.

Informoval o tom Úřad práce.

Podíl nezaměstnaných osob meziměsíčně vzrostl o 0,2 procentního bodu. Meziročně zůstal stejný a ke konci prosince činil 3,7 %.

V mezinárodním srovnání je nezaměstnanost v ČR třetí nejnižší v celé Evropské unii. Počet evidovaných uchazečů o zaměstnání byl přitom o 7 438 vyšší, než počet registrovaných volných pracovních míst.

„Nezaměstnanost během celého roku 2023 kopírovala klasickou vývojovou křivku zohledňující sezónní vlivy. V meziročním srovnání jsme zaznamenávali nárůst, který byl ale velmi mírný a pohyboval se v jednotkách desetin procenta.“

„V meziročním srovnání má Česko dlouhodobě stále jednu z nejnižších nezaměstnaností v celé Evropské unii. To je pro náš trh práce klíčovou zprávou, “ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„V prosinci poprvé od ledna 2023 počet registrovaných uchazečů o zaměstnání přesáhnul počet volných pracovních míst. Musíme být připraveni.“

„Proto nyní transformujeme naši instituci a snažíme se Úřad práce za velkého přispění našich zaměstnanců postupně přeměnit na flexibilní organizaci veřejné služby. Chceme se postupně stát takovým moderátorem na trhu práce, abychom co nejlépe podpořili uchazeče o zaměstnání a zaměstnavatele hledající nové pracovníky.“

„Cílem je, aby lidé našli co nejdříve co nejvhodnější a nejlepší práci a zaměstnavatelé zase dokázali získat dostatek pracovníků s adekvátní kvalifikací,“ zdůraznil generální ředitel Úřadu práce ČR Daniel Krištof.

V evidenci Úřadu práce ČR bylo v prosinci 2023 nově registrováno 38 588 lidí. V rámci krajského srovnání vzrostl podíl nezaměstnaných osob ve všech regionech, nejvíce v Jihočeském kraji a v kraji Vysočina.

V absolutní hodnotě přibylo nejvíce uchazečů o zaměstnání v Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. V předchozím měsíci mírně klesl počet volných pracovních míst.

V následujících měsících nezaměstnanost v souvislosti s útlumem sezónních prací pravděpodobně vzroste. Situaci mohou, i přes aktuální stabilizaci, nadále ovlivňovat ekonomické a sociální změny, a také vývoj válečného konfliktu na Ukrajině, uvedl Úřad práce.

Nejvyšší podíl nezaměstnaných osob (podíl dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku 15–64 let) byl v prosinci v Ústeckém (5,7 %) a Moravskoslezském kraji (5,2 %). Tyto regiony měly nejvyšší podíl nezaměstnaných osob ve stejném období i loni.

Naopak nejnižší nezaměstnanost byla v Praze (2,8 %), v kraji Zlínském a Plzeňském (shodně 2,9 %).

Meziročně se situace nejvíce změnila v Pardubickém kraji, kde podíl nezaměstnaných osob vzrostl oproti prosinci 2022 o 0,2 p. b., a v hl. m. Praze, kde podíl nezaměstnaných osob poklesl oproti prosinci 2022 o 0,2 p. b.

Na úrovni okresů jsou rozdíly ještě více patrné. Nejnižší nezaměstnanost byla ke konci prosince v okrese Praha-východ (1,4 %), Praha-západ (1,6 %), Benešov (1,9 %).

Naopak nejvyšší podíl nezaměstnaných hlásí okres Karviná (8,2 %), Bruntál (7,4 %) a Most (7,2 %). (sfr)