Ministr práce a lidovecký šéf Marian Jurečka chce rezignovat na funkci .

Ministr práce, vicepremiér vlády ČR a lidovecký šéf Marián Jurečka chce rezignovat na funkci. Uvedl to v České televizi v souvislosti s večírkem na ministerstvu práce a sociálních věcí během střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Rezignaci prý již Jurečka nabídl premiérovi Petru Fialovi (ODS) a chce ji probrat s celostátním výborem své strany.

„Za poslední měsíce jsem uvažoval o rezignaci. Včera jsem premiérovi řekl, že jsem připraven nabídnout rezignaci, to samé řeknu i u nás na celostátním výboru. Zvažuji to, není mi to jedno. Chápu, že jsem to neudělal správně,“ prohlásil Jurečka.

Celostátní výbor KDU-ČSL je prý v plánu na konci ledna.

Rezignaci prý Jurečka zvažoval už v souvislosti s hladovkou Jiřího Gruntoráda před Úřadem vlády.

Ve známost tento jeho záměr však vyšel především v souvislosti s vánočním večírkem, který měl probíhat na ministerstvu práce a sociálních věcí ve čtvrtek 21. prosince.

Konal se v době, kdy střelec zavraždil čtrnáct lidí a dalších 25 osob zranil na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Večírek na MPSV měl pokračovat i v době, kdy již tragické události byly známy.

Jurečkův úřad odůvodňoval večírek dříve tím, že se vánoční setkání se zaměstnanci plánovalo několik měsíců a že skončil se začátkem mimořádného jednání vlády.

První informace o střelbě se objevily na policejním profilu na síti X (dříve Twitter) v 15:17, zmínka o mrtvých a raněných pak v 15:32. Do médií pronikly jen o pár minut později.

„V 17:03 přišla SMS, že se svolává mimořádná vláda v devět večer. V 18:26 jsem si ji přečetl, odpovídal jsem na ní. Chybou bylo, že jsem okamžitě neukončil vánoční večírek. Končil mým odchodem na jednání vlády, končila živá hudba a občerstvení. Těch 400 lidí, kteří tam byli do té doby, se rozešlo,“ popsal Jurečka časovou osu vývoje této události.

„Za celý tento postup, jednak za neukončení včas akce i za špatnou komunikaci, se omlouvám, mrzí mě to a štve mě, že jsem to nezhodnotil lépe,“ konstatoval ministr.

Chybou podle něho bylo, že nezodpověděl všechny otázky, ale že „nikdy neřekl něco, co by nebyla pravda“.

Podle svého dřívějšího vyjádření se o události dozvěděl až kolem devatenácté hodiny. Do té doby se prý na večírku snažil věnovat zaměstnancům, kvůli kterým se setkání na úřadu konalo.

Premiér Petr Fiala před tím řekl, že je potřeba, aby večírek Jurečka jasně a věrohodně vysvětlil veřejnosti. (sfr)