VÁLEČNÉ ZPRÁVY: Rusko už na Ukrajině použilo rakety z KLDR, Ukrajinci zaútočili v Rusku. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Rusko už podle USA používá proti Ukrajině balistické rakety získané z KLDR. Uvedl to mluvčí Rady pro národní bezpečnost Bílého domu John Kirby. Ukrajinská armáda mezitím opět zaútočila na ruskou Belgorodskou oblast i samotné město.

Kirby doplnil, že ruská armáda rakety získané od z KLDR použila na Ukrajině 30. prosince 2023 a 2. ledna 2024 v Záporožské oblasti.

Podle listu Wall Street Journal (WSJ) bude Rusko nakupovat rakety také v Íránu a příslušné smlouvy už finišují.

USA již dříve uvedly, že KLDR poskytla Rusku odpalovací zařízení a několik desítek balistických raket.

Severokorejské rakety mají dosah zhruba 900 kilometrů.

Severní Korea od Ruska údajně na oplátku obdrží vojenskou podporu v podobě bojových letounů, střel země–vzduch, obrněných vozidel, materiálů na výrobu raket a další pokročilé technologie.

Rusko údajně také usiluje získat balistické rakety krátkého doletu z Íránu.

Írán už Rusku v jeho válce proti Ukrajině přispěl dodávkami dronů typu Šáhid, za něž má údajně dostat ruská letadla a vrtulníky.

Ukrajina zaútočila

Ukrajinská armáda opět ostřelovala ruskou Belgorodskou oblast i město Belgorod. Místní úřady hlásí nejméně dva zraněné.

Gubernátor oblasti Viačeslav Gladkov uvedl, že systém protivzdušné obrany nad Belgorodem a Belgorodskou oblastí byl úspěšný, a podařilo se sestřelit 10 vzdušných cílů, které se přibližovaly k městu.

Město Belgorod se nachází přibližně 30 kilometrů od státní hranice s Ukrajinou a od začátku ruského vojenského útoku na Ukrajinu v únoru 2022 bylo opakovaně terčem ukrajinských ostřelování.

Ruské úřady uvedly, že během sobotního ostřelování zahynulo v Belgorodu 25 lidí. Prezident Vladimir Putin reagoval na ukrajinský útok slibem zvýšení intenzity ruských útoků vedených proti Ukrajině.

Od té doby čelí Ukrajina rozsáhlým ruským útokům, za které Rusko podle odhadů časopisu Forbes utrácí stamiliony dolarů. V jednom dni například odpálilo na Ukrajinu 99 raket různých typů a několik desítek bezpilotních letounů.

Korea

Severní Korea v pátek v rámci cvičení odpálila přibližně 200 kusů dělostřelecké munice do moře u západního pobřeží. Jižní Korea nařídila evakuaci obyvatel nedalekých ostrovů.

Přibližně 200 střel bylo vypáleno Severní Koreou v okolí ostrovů Jon-pchjong, uvedlo jihokorejské ministerstvo obrany.

Obyvatelé byli vyzváni k evakuaci. Ostrovy se nacházejí ve Žlutém moři nedaleko pobřeží KLDR.

Sbor náčelníků štábů (JCS) jihokorejské armády uvedl, že Střely dopadly do námořní nárazníkové zóny severně od námořních hranic obou zemí. Soul odpaly označil za provokaci.

K odpálení střel z KLDR došlo jen pár dní poté, co dal severokorejský vůdce Kim Čong-un armádním velitelům pokyn, aby v případě vojenské konfrontace s Jižní Koreou a Spojenými státy obě země „totálně vyhladili“.

Jižní Korea po provokacích KLDR povolala do akce dělostřelce. Jižní Korea označila dělostřeleckou palbu Severní Koreje nedaleko pohraničních ostrovů za provokaci a varovala, že v reakci přijme vhodná opatření.

Na pohraničním ostrově Jon-pchjong ve Žlutém moři spustila dělostřelecké cvičení.

„Důrazně varujeme, že Severní Korea nese plnou zodpovědnost za eskalaci krize a žádáme ji, aby takové aktivity okamžitě ukončila,“ uvedlo jihokorejské ministerstvo obrany.

Jihokorejská armáda sleduje a monitoruje situaci v úzké spolupráci se Spojenými státy a v reakci na provokace přijme náležitá opatření, upřesnil úřad.

Jihokorejská námořní pěchota uskutečnila „ostrá dělostřelecká cvičení se samohybnými houfnicemi K9“ na ostrovech Jon-pchjong, nedaleko kterých dříve dopadly střely severokorejské armády. (sfr)