Prezident Zelenskyj pohrozil Rusku útokem milionu dronů. Letos chce osvobodit Krym.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pohrozil Rusku útokem milionu dronů. V letošním roce chce těžiště války přesunout na Krymský poloostrov.

Zelenskyj v projevu řekl, že Rusko v roce 2024 pocítí ukrajinský hněv a sílu milionu dronů.

Ukrajina podle něho v roce 2023 posílila.

Uvedl dále, že Ukrajina bude mít k dispozici více než milion dronů vyrobených v zemi.

„Ukrajina se stala silnější. Ukrajinci jsou silnější,“ prohlásil Zelenskyj.

Ten tvrdí, že po ruském útoku v únoru 2022 mnozí pochybovali, že Ukrajina vydrží déle než pár dnů, a jen málokdo očekával, že obstojí celý rok, natož i v roce 2023.

„Nyní přichází další rok. Ukrajina je naživu. Žije, bojuje,“ zdůraznil Zelenskyj.

S tím, že to není novoroční zázrak, ale zásluha všech Ukrajinců, zejména těch, kteří bojují nebo jinak přispívají k obraně země.

„Kdo přinese peklo do naší země, uvidí ho jednou z vlastního okna,“ varoval ukrajinský prezident.

Podle něj bylo letos vyhlášeno celkem 6000 leteckých poplachů.

„Příští rok bude nepřítel pocítit náš hněv z domácí výroby,“ prohlásil Zelenskyj, který zmínil cíl vyrobit více než milion dronů.

V rozhovoru pro The Economist také uvedl, že těžištěm války na Ukrajině bude letos Krymský poloostrov a s ním související bitva o Černé moře.

Ukrajinský prezident také potvrdil, že snížení věkové hranice pro mobilizaci v jeho zemi ze stávajících 27 let bude nepopulárním, ale nezbytným krokem.

Jiná alternativa ale v současnosti není, dodal. Mobilizace podle něho „neznamená jen to, že vojáci jdou na frontu, ale týká se nás všech, jde o mobilizaci veškerého úsilí“.

„Nejdůležitější profese, které se Ukrajinec může v tuto chvíli věnovat, je být na Ukrajině,“ upřesnil.

Zelenskyj dále vysvětlil, že poloostrov Krym je potřeba izolovat.

„Je to pro nás extrémně důležité, protože je to způsob, jak snížit počet útoků z této oblasti.“

Krymský most je pro ukrajinskou armádu legitimním vojenským objektem a „Rusko to musí vědět“, varoval ukrajinský prezident.

Zmínil také ukrajinskou žádost o poskytnutí německých řízených střel s plochou dráhou letu Taurus, jimiž by Kyjev mohl klíčovou dopravní tepnu spojující pevninské Rusko s anektovaným Krymem zničit.

Za bezprostřední úkol Ukrajiny označil „bránit východ a jih, zachránit tato velmi důležitá města Ukrajiny, Charkov, Dnipro, Záporoží, Cherson, Mykolajiv“ a také chránit kritickou infrastrukturu Ukrajiny. (sfr)