Obecním i krajským politikům se od ledna zvýší platy o 8 %. Primátor bude mít 145 tisíc Kč.

Obecním i krajským politikům se od ledna zvýší platy o 8 %. Zatímco v letošním roce starosta nejmenší obce pobírá zhruba 47 tisíc korun, od ledna to bude přes 51 tisíc. Primátorům měst nad 200 tisíc obyvatel skočí plat ze 135 na 145 tisíc korun.

O zhruba 12 tisíc korun si přilepší hejtmani, o 13 tisíc korun si pomůže primátor Prahy.

Vyšší odměny přináší nový zákon o obcích, který v prosinci schválili senátoři a podepsal prezident. Platit bude už od Nového roku a zavádí automatickou valorizaci odměn zastupitelů.

Dosud o výši jejich platů rozhodovala vláda nařízením, díky kterému se naposledy platy zvedly o 10 procent na začátku letošního roku.

Nově se budou platy starostů, místostarostů, hejtmanů, primátorů, náměstků a uvolněných zastupitelů vypočítávat dle stanoveného vzorce z průměrné hrubé nominální mzdy přepočtené na počet zaměstnanců v národním hospodářství za první pololetí předchozího kalendářního roku a koeficientu, který vychází z velikosti obce.

Základna pro výpočet pro rok 2024 činí 42 249 korun, z čehož vyplyne navýšení platů o cca 8,2 procenta oproti stávajícímu stavu.

Zákon se dotkne odměňování více než 62 tisíc komunálních a krajských politiků. Kolik bude změna dohromady stát, zákon neříká. Státního rozpočtu se to nijak nedotkne, protože odměny vedení krajů, měst a obcí totiž plynou z rozpočtů územních samospráv.

Příslušnou novelu ve Sněmovně schválily vládní strany. SPD se zdrželo a hnutí ANO bylo proti.

Novinka se týká i odměňování neuvolněných zastupitelů, tedy těch, kteří si k práci zastupitele ponechali své původní povolání. Neuvolněným členům zastupitelstev se odměny automaticky nezvyšují, rozhodují o nich zastupitelstva. Vládní novela zvedla jen jejich maximální výši.

Například neuvolněný starosta obce či města od 300 do 600 obyvatel měl dosud maximální odměnu 31 841 korun, od příštího roku to bude 34 476 korun. (sfr)