Pilsner Urquell stahuje podporu olympiády v Paříži. Důvodem je účast ruských a běloruských sportovců. (Ilustrační foto).

Výrobce piva Pilsner Urquell nebude podporovat olympijské hry v Paříži. Firma to oznámila v reakci na nedávné rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru povolit start neutrálních ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách 2024 v Paříži.

Stala se tak další sponzorskou firmou po CPI Property Group Radovana Vítka, která ukončila spolupráci s Českým olympijským výborem.

„Pilsner Urquell v reakci na rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru, který povolil start sportovců z Ruska a Běloruska na Olympijských hrách v Paříži, nebude za současných podmínek podporovat nadcházející hry a stahuje se z veškeré komunikace směřující k OH.“

„I nadále bude finančně podporovat české sportovce a prostředky určené na podporu olympiády půjdou českým sportovcům a na rozvoj sportovišť,“ uvedl pro e15 tiskový mluvčí pivovarů Jiří Janoušek.

Pilsner Urquell se po dohodě s ČOV rozhodl stáhnout veškerou komunikaci, která se vztahuje k letní olympiádě v Paříži. Stejně tak nechystá vlastní kampaň u příležitosti her, jako tomu bylo v minulosti.

„Pilsner Urquell přes dvacet let podporuje české olympioniky. Vždy jsme tak činili ve jménu společně sdílených hodnot jako je férovost, humanismus a lidská sounáležitost a doufali jsme, že se tyto hodnoty promítnou i do nadcházející olympiády.“

„Bohužel rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru, i přes snahy a nesouhlas Českého olympijského výboru, není v souladu s těmito principy,“ uvedla Zuzana Dudová, marketingová manažerka Pilsner Urquell.

„Chceme slavit úspěchy našich sportovců, ale na akcích, které souzní s našimi hodnotami,” upřesnila.

V minulém týdnu oznámila ukončení spolupráce s Českým olympijským výborem společnost CPI Property Group, která také patřila mezi jeho oficiální partnery. Odchodem z olympijského hnutí firma rovněž reagovala na rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru o startu Rusů a Bělorusů v Paříži.

Sponzoři Českého olympijského výboru už v minulosti uvedli, že si nedovedovedou představit účast ruských a běloruských sportovců na OH a s úmyslem Mezinárodního olympijského výboru povolit účast ruských a běloruských sportovců nesouhlasí. Mezi ně patří například ČEZ, Apline Pro, Sazka nebo T-Mobile. Ukončit spolupráci ale zatím většina z nich neplánuje. (sfr)