Eurostat: V Česku byla v listopadu nejvyšší inflace z celé Evropské unie. (Ilustrační foto).

Česko má nyní nejvyšší inflaci ze všech zemí Evropské unie. Vyplynulo to z nových dat statistického úřadu Eurostat. Podle nich vzrostly v ČR listopadové ceny meziročně o 8 procent, přičemž průměrná míra inflace v zemích EU klesla v listopadu na dvouleté minimum 3,1 procenta.

Nižší inflace než v České republice je podle Eurostatu i v Maďarsku, které bylo zhlediska inflace nějakou dobu nejhorší v EU. V současné době dosahuje inflace v Maďarsku 7,7 procenta.

V Polsku míra růstu spotřebitelských cen zůstala na říjnové hodnotě 6,3 procenta, na Slovensku klesla na 6,9 procenta.

V Belgii je deflace, ceny tam v listopadu meziročně klesly o 0,8 procenta.

Podle metodiky Českého statistického úřadu spotřebitelské ceny v Česku v listopadu meziročně vzrostly o 7,3 procenta, inflace tak klesla z říjnových 8,5 procenta.

Inflace v Česku však klesla i podle metodiky Eurostatu, který za měsíc říjen Česku přisoudil ČR meziroční růst cen 9,5 procenta.

V listopadu byla po Belgii v unijních zemích nejnižší míra inflace v Dánsku, kde činila 0,3 procenta. Třetí nejnižší byla v Itálii, kde ceny meziročně vzrostly o 0,6 procenta.

Ve srovnání s říjnem se v sedmadvacítce členských států EU míra inflace zmírnila ve 21 zemích, ve třech se nezměnila a ve třech se zvýšila. (sfr)