Státní rozpočet na rok 2024 se schodkem 252 miliard korun byl ve třetím čtení schválen Poslaneckou sněmovnou. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Státní rozpočet na rok 2024 se schodkem 252 miliard korun byl ve třetím čtení schválen Poslaneckou sněmovnou. Nyní zamíří k podpisu prezidentu Petru Pavlovi. Rozpočet počítá s celkovými příjmy 1,94 bilionu korun. Výdaje jsou naplánovány na 2,19 bilionu korun. 

Informovalo o tom ministerstvo financí (MF ČR).

„Rozpočet na rok 2024 je odpovědný a po mnoha letech vrací Českou republiku do mantinelů Maastrichtských kritérií. Deficit veřejných financí poklesne příští rok na 2,2 procenta HDP z letošních očekáváných 3,6 procenta HDP. Poprvé od roku 2016 klesají celkové rozpočtové výdaje, ale není to na úkor investic nebo sociálních výdajů. Rozpočet je realistický a vyvážený ve prospěch občanů ČR,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Pro návrh rozpočtu hlasovalo 98 koaličních poslanců z 181 přihlášených.

Poslanci schválili 13 přesunů uvnitř rozpočtu v celkovém objemu 2,7 miliardy korun. Zástupci opozičních ANO a SPD neprosadili žádný ze svých pozměňovacích návrhů na přesuny peněz.

Deficit rozpočtu má činit 252 miliard korun.

Do návrhu rozpočtu roku 2024 je mimo jiné plně promítnut závazek vlády vyčlenit na výdaje na obranu v příštím roce částku odpovídající 2 procenta HDP (téměř 160 miliard korun).

Tyto výdaje nejsou rozpočtovány pouze v kapitole Ministerstva obrany, ale i v kapitolách dalších resortů, jako například Správy státních hmotných rezerv, Ministerstva zahraničních věcí, Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost, Národního bezpečnostního úřadu nebo Ministerstva dopravy.

Rozpočet také posiluje výdaje na školství.

Výrazně více prostředků (meziročně o 36 procent) musí stát vyčlenit i na financování státního dluhu, které má vzrůst na 95 miliard korun z letošních 70 miliard korun.

Platba státu do veřejného zdravotního pojištění za státní pojištěnce se zvýší na 151 miliard korun. (pet)

Babiš: Fiala nežije v ČR. Premiér oznámil směřování k vyrovnanému rozpočtu