(Ilustrační foto: Redakční koláž)

Bývalý předseda vlády a šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš se při projednávání vládního návrhu státního rozpočtu na příští rok obul do premiéra Petra Fialy (ODS), který podle něj nežije v Česku. Fiala návrh rozpočtu s plánovaným schodkem 252 miliard korun obhajoval slovy, že vláda je na cestě k vyrovnanému rozpočtu.

„Mohli bychom bezohledně škrtat a jistě bychom dosáhli konsolidace veřejných financí rychleji a měli bychom nižší deficit, nižší schodek rozpočtu. Ale tím bychom podvázali ekonomický růst a budoucí prosperitu a občané by to velmi rychle pocítili na zhoršování školství, zdravotnictví a dalších služeb. Vysoké škrty by prostě měly závažné dopady na společnost,“ řekl premiér.

Zmínil dále, že jen na obsluhu dluhu jde ročně z rozpočtu 95 miliard korun.

„Likvidujeme vysoké schodky, které nám zanechala vláda Andreje Babiše. Dosáhnout těchto čísel a pozitivního trendu nebylo snadné,“ podotkl.

Bývalý předseda vlády a šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš se do Fialy hned obul.

„Pokud jste se dívali na projev pana premiéra, tak jsme s hrůzou zjistili, že on nežije v České republice. Totálně ničíte naši zemi,“ kritizoval počínání vládního kabinetu.

„Fialovy sliby o úsporách a investicích se ve světle Stanjurova rozpočtu rozpustily jako pára nad hrncem. Takže kdybych měla osobně objet všechna náměstí, stokrát to zopakovat na sítích nebo klidně nacvičit charleston, i o tomhle vládním podrazu se v ČR dozví úplně každý,“ komentovala exministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Rozpočet Fialovy vlády podle ní není rozpočtem sebevědomé země s jedním z nejnižších veřejných dluhů v EU, která chce kráčet dopředu.

„Je to děravá účetní bilance ostrova sebevrahů, řízeného od reality odtrženými šamany bojujícími s neexistujícím démonem státního bankrotu,“ uvedla dále.

Návrh rozpočtu na rok 2024 nepodpoří opoziční SPD.

„Je to další zákon pětikoalice, který ve všech rovinách silně poškodí Českou republiku, občany i firmy,“ řekl šéf SPD Tomio Okamura.

Rozpočet na příští rok má mít schodek 252 miliard korun. Poslanci to schválili v úvodním kole spolu se základními ukazateli, tedy zejména výší příjmů a výdajů.

Plánované příjmy se proti letošku zvýší o 12 miliard na 1,94 bilionu korun. Výdaje mají naopak klesnout o 31 miliard na 2,19 bilionu korun. Tyto parametry už není možné měnit. (pet)

Státní rozpočet ČR skončil v říjnu se schodkem téměř 211 miliard korun