Prezident Petr Pavel vyzval k další pomoci Ukrajině. (Setkání s prezidentem Itálie Sergio Mattarellou, foto: FB Petr Pavel)

Prezident Petr Pavel vyzval k další pomoci Ukrajině. Západ podle něj nesmí polevit. Je přesvědčen, že vítězství Ruska by posílilo myšlenku, že i jiné režimy mohou dosahovat svých cílů silou a že se mohou spoléhat na slabost západních demokracií.

Pavel to uvedl v rozhovoru pro italský list Corriere della Sera, který se ho s ohledem na prezidentovy vojenské zkušenosti zeptal na současnou situaci na Ukrajině.

„Nám nezbývá nic jiného ​​než dát Ukrajině vše, co potřebuje, aby uspěla ve svém poslání obnovit suverenitu a kontrolu svých hranic. Cokoliv menšího bude naším selháním. A ruské vítězství by se v budoucnu obrátilo proti nám, protože by posílilo jejich vnímání, že svých cílů mohou dosáhnout silou, a povzbudilo by všechny režimy na světě, aby se spoléhaly na slabost západních demokracií,“ uvedl Pavel v rozhovoru.

(Foto: FB Petr Pavel)

Ne všichni podle něj věřili, že Ukrajina dokáže odolat tlaku: ochota některých zemí poskytnout lepší vybavení postupem času vzrostla.

„Jsem vděčný svým občanům a své vládě, kteří podporovali Ukrajinu od prvního dne. Z naší zkušenosti víme, že jediný jazyk, kterému Rusko rozumí, je jazyk síly. Bude také samozřejmě nutné dosáhnout fáze, ve které bude možné diskutovat s Moskvou, ale musí se tak stát v rámci mezinárodních pravidel a zákonů, nikoli za podmínek stanovených Putinem,“ řekl dále Pavel.

Prezident Pavel dále řekl, že západní dodávky vojenského materiálu nestačí Ukrajině k tomu, aby mohla pokračovat ve vysoce intenzivní operaci.

(Foto: FB Petr Pavel)

„Nedodrželi jsme sliby zásobovat Ukrajince dělostřeleckou municí, výcvik na F-16 neprobíhá tak rychle, jak by měl. Po dodávkách Storm Shadows z Británie a podobných střel z Francie Ukrajina očekávala, že obdrží německý Taurus. Berlín se ale ještě nerozhodl, zda tyto střely dodá, či nikoli. To vytváří nerovnováhu v dodávkách a nejistota na ukrajinské straně není dobrým základem pro vojenské plánování,“ zmínil.

Poukázal rovněž na to, že většina ukrajinské infrastruktury je zničena a ani se západní pomocí ji nelze zcela obnovit.

Pavel se v úterý v poledne sešel s prezidentem Sergio Mattarellou a později odpoledne také s premiérkou Giorgií Meloni. Ve středu se s početnou delegací podnikatelů přesune do Milána.

Tématy schůzek mají být ekonomické, unijní, politické i bezpečnostní otázky.

(Foto: FB Petr Pavel)

(pet)