Německo přestane dotovat ceny elektřiny, plynu a dálkového tepla. (Ilustrační foto)

Německo přestane dotovat ceny elektřiny, plynu a dálkového tepla. Původně přitom byla v plánu regulace cen energií, zavedená kvůli rozpočtové krizi, až do března 2024. Podle kancléře Olafa Scholze už to není potřeba. 

Zároveň ale řekl, že pokud by ceny prudce vyskočily, vláda zasáhne.

„Naše zásobníky jsou plné, takže se nemusíme obávat skokového zdražení. Je ale samozřejmé, že pokud se ceny energií nečekaně a dramaticky zvýší, jsme připraveni ihned zasáhnout,“ řekl Scholz.

Německo se propadlo do rozpočtové krize v polovině listopadu, kdy ústavní soud rozhodl, že vláda nemůže používat 60 miliard eur (1,47 bilionu korun) převedených do klimatického fondu.

Kromě toho je nutné už schválené závazky z této sumy kompenzovat jiným způsobem.

Kvůli verdiktu ústavního soudu musí vláda přepracovat rozpočet na příští rok. Zatím není jasné, zda se ho podaří schválit ještě v letos.

Rozpočet pro letošní rok vláda pozměnila dodatkem, ve kterém chce právně zajistit úvěry v objemu 43,2 miliardy eur (1 bilion korun) na regulaci cen energií a 1,6 miliardy eur (39 miliard korun) na pomoc s rekonstrukcí po záplavách v údolí řeky Ahr (Ahrtal) v roce 2021. (pet)