Fialova vláda sníží počet státních úředníků o 3,5 procenta. Česko jich pak bude mít 73 tisíc. (Ilustrační foto).

Fialova vláda sníží počet státních úředníků o 3,5 procenta. Česko jich pak v roce 2024 bude mít něco nad 73 tisíc. Počet úředníků na ministerstvech a úřadech se od ledna v rámci tzv. systemizace sníží o 2636.

Po jednání vlády to oznámil premiér Petr Fiala (ODS).

„Razantně snižujeme počty úředníků a plníme slib, že stát má fungovat efektivněji. Zrušili jsme 2636 úřednických míst. Znamená to pokles o 3,5 procenta,“ řekl Fiala.

Z toho je 2 522 míst spadajících pod služební zákon a 114 pracovních míst je podle zákoníku práce. Roční úspora by měla dosáhnout 290 milionů korun.

V roce 2024 bude po vládou schválené systemizaci pro stát pracovat 73 232 úředníků, uúřesnil Fiala.

„Od našeho nástupu jsme s touto systemizací snížili počet úřednických míst už o 4,5 procenta. Plníme naše sliby, zefektivňujeme stát a snižujeme počet úředníků,“ dodal premiér.

Podle něj se jedná o největší snížení počtu úředníků od začátku platnosti služebního zákona v roce 2015. Upozornil na to, že před pěti lety v éře vládnutí Andreje Babiše (ANO) měl stát o 5300 úředníků víc.

„Je to veliký úspěch, který ukazuje, že vláda své programové prohlášení myslí vážně a postavila se k tomu zodpovědněji než všechny předchozí vlády,“ prohlásil vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„V první fázi, což bylo vloni a předloni, jsme se pouštěli do systemizace dlouhodobě neobsazených míst. V letošním roce jdeme v drtivé většina do míst, která jsou obsazená,“ upřesnil dále.

S tím, že přímo na ministerstvu vnitra se to týká třiceti míst.

Vláda podle Fialy pracuje na revizi agend, která by umožnila další zefektivnění fungování státu, a na digitalizaci státní správy.

Na ministerstvu práce a sociálních věcí meziročně klesne počet úředníků o 1812.

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) informoval, že v jeho úřadu by mělo od ledna být propuštěno 80 pracovníků. Takto ušetřené peníze chce použít na zvýšení platů v České inspekci životního prostředí nebo Agentuře ochrany přírody a krajiny. (sfr)