Mise MMF: Česká ekonomika letos klesne o 0,4 procenta. (Ilustrační foto)

Česká ekonomika letos klesne o 0,4 procenta, v příštím roce vzroste o 1,2 procenta. Uvádí to hodnotící zpráva mise Mezinárodního měnového fondu (MMF) v Česku, kterou zveřejnilo ministerstvo financí.

V říjnovém výhledu ještě MMF očekával, že letos český hrubý domácí produkt (HDP) vzroste o 0,2 procenta a příští rok o 2,5 procenta. MMF také předpokládá, že inflace dosáhne dvouprocentního cíle České národní banky (ČNB) začátkem roku 2025.

Odhady mise MMF jsou v souladu s listopadovou prognózou ČNB. Pro letošní rok jsou mírně optimističtější než je aktuální prognóza ministerstva financí, které očekává pokles HDP 0,5 procenta, pro rok 2024 ale ministerstvo čeká růst 1,9 procenta.

Za letošním ekonomickým propadem stojí podle MMF oslabení spotřeby domácností kvůli poklesu reálných mezd.

Ministerstvo financí v letošním roce očekává průměrnou inflaci 10,8 procenta. Resort však zhoršil výhled cenového vývoje pro příští rok, když nyní na rok 2024 prognózuje inflaci 3,3 procenta namísto 2,8 procenta podle srpnové prognózy.

V příštím roce tuzemské ministerstvo financí očekává hospodářské oživení, když HDP vzroste o 1,9 procenta. Táhnout ho přitom má zejména oživená spotřeba domácností v důsledku nižší inflace a díky tomu rostoucím reálným mzdám.

Ekonomický růst ale bude slabší, než ministerstvo předpokládalo v srpnové predikci, v níž odhadovalo růst HDP o 2,3 procenta.

Míra nezaměstnanosti zůstane podle prognózy ministerstva financí nízká. Za letošní rok dosáhne 2,7 procenta, v příštím roce vzroste na 2,8 procenta

Mise MMF hodnotí vývoj české ekonomiky. Každoroční zpráva má poskytnout nezávislé hodnocení hospodářského vývoje v každé členské zemi fondu. (at)