Do pondělní stávky proti krokům vlády se má zapojit víc než polovina členů odborů ČMKOS. (Ilustrační foto: archiv).

Do pondělní stávky proti krokům vlády se zapojí víc než polovina členů odborů Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Zúčastnit se mají odboráři z desítky svazů. Odborový svaz KOVO pohrozil, že do stávky vstoupí až milion zaměstnanců.

Po sněmu ČMKOS v Praze to oznámil předseda odborářské centrály Josef Středula.

ČMKOS zastřešuje zhruba 270 tisíc odborářů z 31 svazů.

Podle Středuly stávku už nic neodvrátí.

Plánují se do ní zapojit i dopravní odbory. Doprava by se mohla přerušit v části jižních Čech od půlnoci do poledne, uvedl Středula.

Odboráři svou stávkou protestují proti vládnímu konsolidačního balíčku, chystanému zvyšování důchodového věku, vysoké ceny energií i nezvyšování platů ve veřejném sektoru. Kritizují také vysokou inflaci.

Podle Středuly stávku podporují i zbývající svazy ČMKOS. Vyjádřila jí i Asociace samostatných odborů (ASO), která zastřešuje 12 organizací. Do ASO patří například železničářské či lékařské odbory. Obě centrály oznámily, že budou postupovat společně.

KOVO: Do stávky půjde milion lidí

Do pondělní stávky Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) a Asociace samostatných odborů (ASO) se zapojí stovky firem z průmyslu. Dotknout se může až milionu zaměstnanců, pohrozil odoborvý svaz KOVO.

V průmyslu budou stávkovat zaměstnanci v závodech Škody Auto, vítkovických i třineckých železáren, ostravské huti Liberty či třeba trutnovské Hitachi Energy.

Stávkovat ale budou i zaměstnanci ve školství, zdravotnictví nebo v dopravě, i když odbory strojvůdců ve středu oznámily, že se do stávky nezapojí.

Stávku odbory zahájí kolem pondělního poledne, kdy zaměstnanci přeruší na nějaký čas svou práci, někteří se připojí alespoň symbolicky.

K protestům proti vládnímu konsolidačnímu balíčku se připojí také odboráři České pošty, stávkovat však v pondělí neplánují. (sfr)