Česko už obdrželo všech 14 tanků Leopard darovaných Německem.

Česko už obdrželo všech 14 tanků Leopard 2A4 darovaných Německem. Vyprošťovací vozidlo získá Armáda ČR příští rok. Na velitelském shromáždění v Praze to oznámil náměstek ministryně obrany František Šulc.

S tím, že poslední kus bojového tanku Leopard dorazil do Přáslavic před několika dny. První tank Leopard dostali vojáci ze 73. tankového praporu již loni v prosinci.

Čtrnáct starších bojových tanků Leopard 2A4 a jedno vyprošťovací vozidlo dostala Česká republika darem od Německa za pomoc napadené Ukrajině.

Součástí daru jsou kromě těžké techniky také náhradní díly, minuce či tříletá servisní podpora, vše úhrnem v údajné hodnotě téměř čtyř miliard korun.

Ruskem okupované Ukrajině Česko za dobu trvání války poslalo několik desítek starších verzí tanků T-72 sovětské výroby.

Šulc také podotkl, že Česká republika jedná s Německem o připojení se k tendru na nákup nejmodernějších Leopardů 2A8. Podle dřívějšího vyjádření ministryně obrany Jany Černochové (ODS) by Česko chtělo získat 77 těchto tanků.

Náměstek ministryně také poukázal na modernizační projekty, jako je koupě 246 švédských bojových vozidel pěchoty CV90.

Připomněl i nákup amerických stíhacích letounů F-35 i osm víceúčelových amerických vrtulníků UH-1Y Venom a čtyři bitevní AH-AZ Viper, které již Česko dostalo. Dalších šest starších viperů a dva venomy dostane Česká republika darem za vojenské dodávky Ukrajině.

Podle dřívějšího vyjádření ministerstva obrany znamenají Leopard výrazné posílení kompatibility v rámci NATO a o vzhledem k tomu, že tuto techniku používají mimo jiné i sousední státy, Polsko a Maďarsko.

Vedle zmíněných 14 tanků Leopard a jednoho vyprošťovacího vozidla byl součástí dodávky i počáteční balík náhradních dílů, munice a tříletá servisní podpora ze strany dodavatele, jež zahrnuje i výcvik českých vojáků. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ZBRANÍ ČTĚTE NA BUSINESS DEFENCE NEWS