Ekonomika Evropské unie ve 3. čtvrtletí stagnovala. Výsledek je horší než původní odhad. (Ilustrační foto).

Ekonomika Evropské unie ve třetím čtvrtletí podle sezonně přepočtených údajů stagnovala. V meziročním srovnání tempo růstu hrubého domácího produktu (HDP) 27 členských zemí zpomalilo na 0,1 procenta z 0,4 procenta ve druhém čtvrtletí. Ve zpřesněné zprávě to oznámil statistický úřad Eurostat.

Eurostat zveřejnil přesnější data o ekonomice Evropské unie za 3. čtvrtletí roku 2023. Reálné výsledky jsou horší než ta oznámená v rychlém odhadu z minulého měsíce, v něm úřad ještě hovořil o mírném růstu.

V meziročním srovnání tempo růstu hrubého domácího produktu (HDP) 27 členských zemí EU zpomalilo na 0,1 procenta z 0,4 procenta ve druhém čtvrtletí.

Ve 20 zemích eurozóny ekonomika o 0,1 procenta klesla, zatímco o čtvrtletí dříve o 0,2 procenta vzrostla.

Meziročně tempo jejího růstu zpomalilo na 0,1 procenta z 0,5 procenta ve druhém čtvrtletí.

Podle dat Eurostatu lesla Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí o 0,3 procenta, když meziroční propad činil 0,6 procenta a byl tak stejný, jako ve druhém čtvrtletí.

Nejvýraznější mezičtvrtletní propad ekonomiky ze všech zemí EU vykázalo Irsko, a to o 1,8 procenta. Meziročně irská ekonomika klesla o 4,7 procenta, což je nejhorší výsledek ze všech zemí Unie.

Ze zemí Visegrádské skupiny si nejlépe vedlo Polsko, jehož ekonomika mezičtvrtletně vzrostla o 1,4 procenta. Pomaleji rostlo Maďarsko a ještě pomaleji Slovensko.

Česká republika je v této skupině jediná, která mezičtvrtletně vykázala hospodářský pokles. (sfr)