Stanjura: Stát 33 miliard od bank nevybere. Windfall tax přinese jen jednotky miliard. (Ilustrační foto)

Stát vybere na dani z neočekávaných zisků (tzv. windfall tax) od bank jen jednotky miliard korun, přesněji do 5 miliard. Ještě loni ministerstvo odhadovalo výnos za bankovní sektor 33 miliard korun. České televizi to potvrdil ministr financí Zbyněk Stanjura. 

Analytici již dříve upozorňovali, že daň z neočekávaných zisků za bankovní sektor slibované příjmy do státního rozpočtu nepřinese. Na jednání sněmovního výboru to zmínil i náměstek ministra financí Marek Mora, sám avizoval jednotky miliard.

„Nemám důvod, abych rozporoval to, co říkal pan náměstek,“ řekl Stanjura a dodal, že v politickém slovníku jednotky znamená do pěti.

Windfall tax stát uvalil na energetické, petrochemické a těžební firmy a velké banky. Zdůvodnil to jejich neočekávanými příjmy v důsledku razantního růstu cen energií, v případě bank výrazného zvýšení úrokových sazeb.

Šest největších tuzemských bank, které budou za letošní rok platit daň z mimořádných zisků, však vydělala za letošní tři čtvrtletí celkem 57,1 miliardy Kč. Ve stejném období v loňském roce to bylo 58,4 miliardy korun.

Producenti energie také navíc hradí poplatek z příjmů za dražší elektřinu nad vládou stanovené prahy podle jednotlivých zdrojů energie. Inkaso windfall tax bylo ke konci října 25,8 miliardy korun. Na odvodu z nadměrných příjmů při produkci elektřiny stát dosud vybral 17,3 miliardy korun.

Ještě při sestavování státního rozpočtu na letošní rok ministerstvo financí odhadolvalo, že příjmy z windfall tax by měly dosáhnout 85 miliard korun a z odvodů 15 miliard korun.

V srpnových odhadech fiskálních příjmů již ministerstvo financí avizovalo pokles, že v letošním roce stát na windfall tax vybere 46 miliard korun a odvod z nadměrných příjmů by měl do státního rozpočtu přinést 18,5 miliardy korun. (at)