Polovina rozpočtu Ukrajiny jde na obranu proti Rusku. Rusko vynaloží 40 procent. (Ilustrační foto)

Víc než polovina všech výdajů ukrajinského rozpočtu na příští rok je naplánována na obranu. Rozpočet schválil ukrajinský parlament. Uvedl to server Ukrajinska pravda. Rusko vydá příští rok na obranu a národní bezpečnost 40 procent rozpočtu.

Ukrajinské ministerstvo financí minulý měsíc v návrhu rozpočtu pro rok 2024 uvedlo očekávané výdaje na obranu více než 21 procent hrubého domácího produktu země (HDP).

Rozpočet pro rok 2024 plánuje ekonomický růst 4,6 procenta a deficit přibližně 43,58 miliardy dolarů (40,84 miliardy eur). Rozpočtové příjmy jsou stanoveny na 1,77 bilionu hřiven (45,39 miliardy eur) a výdaje 3,35 bilionu hřiven (86,80 miliardy eur).

50 procent výdajů země půjde na obranu a bezpečnost Ukrajiny. Ukrajina bude mít víc zbraní, vozidel, dronů, munice a raket.

Vláda také plánuje zvýšit minimální mzdy a důchody. To má pomoci milionům lidí vyrovnat se s rostoucími životními náklady během války.

Návrh ruského rozpočtu pro příští tři roky svědčí o tom, že se Kreml chystá na dlouhou válku. V roce 2024 Rusko chce posílit obranu 29,5 procenta všech výdajů. Další biliony má spolknout národní bezpečnost. Celkové výdaje mají dosáhnout téměř 40 procent.

Největší částku tvoří posílení obrany státu, ta přijde na 10,8 bilionu rublů, tedy 29,5 procenta z celkových výdajů. Dalších 3,5 bilionu bude stát národní bezpečnost. Celkové náklady tzv. silových resortů budou činit téměř 40 procent rozpočtu, to je asi o 15 procent více než před zahájením ruské invaze na Ukrajinu.

Rusko počítá i s rostoucími příjmy, mimo jiné z prodeje ropy. Příjmy do státní kasy se dle vládních odhadů mají zvýšit o 22 procent a dosáhnout celkové výše 35 bilionů rublů. (at)