G7 slíbila věčnou podporu Ukrajincům. Jejich obrněnce poprvé překročily řeku Dněpr. (Ilustrační foto)

Ukrajina získala od skupiny ekonomicky nejvyspělejších zemí světa další podporu v obranné válce proti Rusku navzdory tomu, že globální pozornost světa je nyní upřena na Blízký východ.

Ministři zahraničí ekonomicky nejvyspělejších zemí světa G7 potvrdili, že zůstanou jednotní v podpoře Ukrajiny, která od loňského roku čelí ruské invazi. Učiní tak i přes současnou situaci na mezinárodním poli.

Vrcholní diplomaté zemí G7, kam patří Francie, Itálie, Japonsko, Kanada, Německo, Spojené království a Spojené státy, také uvedli, že budou pokračovat v zavádění přísných sankcí vůči Moskvě a urychlí také ukrajinské krátkodobé i dlouhodobé snahy o obnovu země.

Ukrajina, která bojuje s ruskou armádou už téměř 21 měsíců. Nyní se obává útlumu podpory ze strany spojenců vzhledem k pokračujícímu konfliktu na Blízkém východě, na který se soustředí globální pozornost.

Ministři zemí G7 se mají také vyjádřit k Hamásu a Izraeli. Pokusí se sjednotit stanovisko a vyzvat k  humanitárnímu klidu zbraní a k dovozu humanitární pomoci do Pásma Gazy. To ovládá od 7. října  Hamás, který z tohoto území zaútočil na Izrael.

První ukrajinská obrněná vozidla obsadila levý břeh řeky Dněpr a drží pozice. Ukrajinská armáda provádí průzkumné hlídky na levém břehu řeky Dněpr již od května. V září poslala na levý břeh oddíly námořní pěchoty. Nyní poprvé rozhodl Kyjev o přesunu obrněné techniky, uvedl Kyiv Post.

Ruské zpravodajské a vojenské platformy vydaly informace, že postupující ukrajinské síly na východním břehu řeky Dněpr poprvé posílily ve formě obrněných vozidel. Nyní se předpokládá se, že tyto vozidla byla přepravena přes řeku na palubě obojživelných transportérů původem ze sovětské éry. Transport měl být zaznamenán na snímcích z dronu.

Od května se ukrajinské speciální operace a průzkumné jednotky pohybovaly po vodních cestách a bažinatých oblastech na dolním toku řeky Dněpr. Kolem 15. října byl zahájen první přesun Ukrajinců. (at)