Nový podnikatelský záměr pošty: Lidé si tam budou chodit pro sociální dávky.

Státní Česká pošta představila plán transformace, který počítá s finanční stabilizací podniku. Pošta začne nabízet část služeb úřadů práce. Občané by na pobočkách pošty mohli požádat o rodičovský příspěvek či příspěvek na bydlení. 

Součástí transformace České pošty bude od příštího roku rozšíření agendy o některé služby úřadů práce. Na vybraných pobočkách budou moci lidé požádat o rodičovský příspěvek či příspěvek na bydlení.

Od poloviny roku 2025 by se mělo portfolio socciálních dávek rozšířit o podávání žádostí o podporu v nezaměstnanosti.

Oznámil to ředitel Úřadu práce ČR Daniel Krištof.

Pilotní projekt má začít v prvním pololetí v Kraji Vysočina, v Ústeckém kraji včetně vyloučených lokalit a Libereckém kraji včetně Frýdlantska. O konkrétních obcích se ještě jedná, mělo by jít zhruba o padesát pošt.

„Chceme a musíme být připraveni kdykoli naši kapacitu radikálně navýšit v případě, že to bude nutné a naše společnost to bude potřebovat. Toho docílíme díky digitalizaci agendy Úřadu práce ČR a také díky spolupráci s Českou poštou,“ uvedl Krištof.

Česká pošta by se měla stát kontaktním místem mezi státem a úřady práce.

V první fázi budou u speciálních přepážek pošt pracovníci radit a pomáhat s vyplněním žádostí o rodičovský příspěvek, přídavky na dítě či příspěvek na bydlení.

Půjde o digitální podání žádosti, ale klient se místo digitální identity bude moci prokázat občanským průkazem.

Následné schválení dávky bude opět na úřadu práce. Tomu by se tak měla uvolnit větší kapacita pro poradenství při hledání práce či rekvalifikace.

Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) by měla pošta do budoucna zprostředkovávat digitální komunikaci se státem a jeho institucemi pro občany, kteří nebudou disponovat potřebnou digitální gramotností, což je zhruba pětina populace, zejména senioři.

Pošta také jedná o spolupráci i s ministerstvem zdravotnictví nebo ministerstvem životního prostředí.

Česká pošta letos přistoupila ke zrušení 300 poboček, dalších 2900 jich stále provozuje a další omezování sítě nechystá. Na transformaci a investice bude pošta potřebovat kolem tří miliard korun.

Letos Česká pošta počítá s provozní ztrátou ve výši 310 milionů korun.

Pošta chce plán transformace realizovat v následujících 14 měsících, aby mohla od roku 2025 fungovat podle nové licence.

Transformační opatření by měla vést k tomu, že od roku 2026 bude provozní hospodaření České pošty ziskové. Podnik už snížil odhad výše letošní ztráty z červnových 1,5 miliardy na současných 900 milionů korun. (sfr)